2024. március 28., csütörtök

Nicaraguában az előzetes eredmények szerint Daniel Ortega nyerte az elnökválasztást

Az előzetes eredmények szerint Nicaraguában Daniel Ortega hivatalban lévő államfő elsöprő fölénnyel nyerte meg az elnökválasztást.

A Legfelsőbb Választási Tanács közleménye szerint a szavazatok nagyjából felét már megszámlálták, és az előzetes adatok alapján Ortega kapta a voksok mintegy 75 százalékát. Nyugati országok előzetesen széles körben bíráltak a voksolást, mivel Ortega bebörtönözte riválisait, továbbá üldözni kezdte a másként gondolkodókat.

Joe Biden amerikai elnök még az eredményhirdetés előtt kiadott nyilatkozatában azt írta, hogy Ortega és felesége, Rosario Murillo alelnök ,,színjátékszerű választást rendezett, amely nem volt sem szabad, sem tisztességes".

Ortega, az egykori marxista gerilla, aki az 1970-es évek végén segített megdönteni a jobboldali Somoza-család diktatúráját, azt állítja, hogy megvédi Nicaraguát a gátlástalan ellenfelekkel szemben, akik külföldi hatalmak segítségével akarják őt eltávolítani.

Daniel Ortega az amerikai kontinens leghosszabb ideje hivatalban lévő vezetője. Biden felszólította Ortegát, hogy állítsa helyre a demokráciát és engedje szabadon a fogva tartott ellenzéki vezetőket.

Amíg ez nem történik meg, az Egyesült Államok minden rendelkezésre álló ,,diplomáciai és gazdasági eszközt" be fog vetni az Ortega-kormány felelősségre vonására - mondta.

A választáson öt, egyébként Ortega pártjával szövetséges kis és kevéssé ismert párt jelöltje indult az elnökön kívül.