2024. április 26., péntek

Felgyorsul a gépjárműátírási eljárás

Használtautó-vásárláskor a vevő lesz az adóköteles

A tervek szerint jövő év március 31-étől alkalmazzák a használt autók adásvételére vonatkozó új törvényes rendelkezéseket, melyeket a kormány szerdai ülésén hagyott jóvá. A vagyonadóról szóló törvény várható módosításával vélhetően felgyorsul a gépjárműátírási eljárás.

A használt gépkocsik adásvételénél az állam többé nem az eladót, hanem a vevőt tekinti adókötelesnek. A jármű új tulajdonosának, ahhoz, hogy a saját nevére írassa a kocsit, nem kell majd megvárnia az adóhivatalnak a fizetendő adó összegéről szóló határozatát (végzését), hanem bevezetik az önadózást, de csak abban az esetben, ha magánszemélyek között történik az adásvétel. Ha az eladó valamely cég, akkor az adó összegét továbbra is az adóhivatal végzése alapján kell kifizetni. Persze az átíráshoz az adózási bizonylat továbbra is elengedhetetlen.
Az új rendelkezések életbe lépése után többé nem a Szerbiai Motorosszövetség katalógusa alapján számítják ki az adót, hanem aszerint, hogy mekkora a motor hengerűrtartalma és hány kilowattos, valamint hogy milyen évjáratú a kocsi: (320 * motor hengerűrtartalma + 6400 * motor ereje kilowattban) * a jármű évjáratának koefficiense. Ha egyéves vagy annyi sem, vagyis szinte új, a koefficiens 100 százalék, kétévesnél régebbi járművek esetében 90 százalék, három és négy éven túl 80, illetve 70 százalék, ötéves autóknál 60 százalék stb., a legalacsonyabb együttható pedig 10 százalék, ezt a tízéves és annál régebbi gépkocsik esetében alkalmazzák. A kapott dinárösszeg lesz az alapja a változatlanul 2,5 százalékos adónak.