2024. április 26., péntek

Harmadával nőtt az ivóvízfogyasztás

Zentán többen sokallják a vízszámlát – A nyári hőségben fogyott a legtöbb víz – Évente kétszer olvassák le a fogyasztást

Több zentai olvasónk arra panaszkodott, hogy horribilis összegű vízszámlát kapott. A településen a Zentai Kommunális-Lakásgazdálkodási Közvállalat hatáskörébe tartozik a város ivóvízellátása, a hálózat karbantartása és a vízdíjak beszedése.

A vállalat igazgatójától, Slavnić Ákostól az iránt érdeklődtünk, hogy milyen időközönként olvassák le a polgárok hálózati ivóvízfogyasztását, és hogyan történik annak megfizettetése.

– Nincs mód havonta leolvasni a polgárok vízfogyasztását, ezért a korábbi gyakorlathoz és a szomszédos települések gyakorlatához hasonlóan évente kétszer, márciusban és a nyár végén történik a vízórák ellenőrzése. Idén az évnek ugyanabban a szakában, tavasztól őszig, tehát a nyári forróság idején 30 százalékkal megugrott a vízfogyasztás Zentán. A kitermelt és a városi vízvezeték-hálózatba juttatott vízmennyiség nagy része eljutott a fogyasztókhoz, és le is tudjuk mérni a vízórák segítségével. Bár a város több pontján vannak még régi törpehálózatokból visszamaradt vezetékek, amelyekről egyesek használják ugyan a vizet, de nincs mód az elfogyasztott vízmennyiség mérésére. A közelmúltban kézbesített vízszámlákon egyes fogyasztók nagyobb összegű fizetnivalót kaptak, de ez összhangban van a nyári hónapokban elfogyasztott többletivóvízzel, ezt mutatták a mérőórák adatai. A vállalatunkban nagyon megugrott az elektromos áram fogyasztása, amit folyamatosan figyelemmel kísértünk, és kiderült, hogy amilyen arányban nőtt a vízfogyasztás, hasonló arányban emelkedett az elektromos áram használata. A két dolog összefügg egymással – fogalmazott az igazgató, és hozzátette, idén Zentán és a falvakban is óriási mennyiségű vízfogyasztást tapasztaltak, ami nem is csoda, hiszen a nyári kánikulában drasztikusan megnő a vízhasználat, amit még tetézett a hosszan tartó aszály.

A polgárok sokkal több vizet használtak öntözésre, kertlocsolásra stb. A nyár végén derült ki, a vízórák leolvasásakor, hogy mekkora is volt a vízfogyasztás, ami most többeket meglepett.

– Kétségtelen, hogy nagy a fogyasztás. A márciusban leolvasott vízfogyasztás alapján a rendszer visszamenőleg, az azt megelőző hónapokra számította ki az átlagfogyasztást. A kellemetlen meglepetést az okozta, hogy márciustól szeptemberig, a következő leolvasásig egyes polgároknál megugrott a fogyasztás. Az volt a baj, hogy majdnem három éven át nem olvastuk le a vízfogyasztást, részben munkaerőhiány, szervezési-vezetési gondok, majd a vírusjárvány miatt elhúzódott a vízórák leolvasása. Amikor márciusban megtörtént a leolvasás, még átlagos fogyasztást mutatott, de jött a tomboló hőséggel a nyári nagy fogyasztás, és ez most sokaknak meglepetést okozott. Továbbra is évente kétszer fogjuk leolvasni a vízfogyasztást, hogy ne történjenek nagy ingadozások. Én és a feleségem, ketten nem vagyunk nagy fogyasztók, kevés vizet használok öntözésre, és én is nagy számlát kaptam, megnőtt nálam is a vízfogyasztás. Az ivóvíz köbmétere jelenleg 53,26 dinárba kerül a polgároknak. Ha valaki 12 000 dináros számlát kapott, az azt jelenti, hogy 225 köbméter vizet használt el a nyár végi leolvasásig – magyarázta az igazgató, és így folytatta:

– Ha valaki sokallja a vízszámlát, reklamálhat a kommunális vállalatban, a munkatársaink kiszállnak a helyszínre, és ellenőrzik, van-e meghibásodás, szivárgás stb. Nagyon egyszerűen ellenőrizheti mindenki a saját vízórája segítségével, hogy van-e valahol szivárgás. Amennyiben minden csap el van zárva, nem működik a mosógép, a mosogatógép és egyéb vízfogyasztó berendezés, és még ezután is pörög a vízóra számlálója, az azt jelenti, hogy valahol észrevétlenül szivárog a víz a talajba, amit fel kell tárni és ki kell küszöbölni – mondta Slavnić Ákos.

A kommunális vállalat azoknak a polgároknak küld fizetésfelszólítást, akiknek a tartozása meghaladja az 5000 dinárt. Aki elkezdi fizetni az adósságát havi rendszerességgel, azt a továbbiakban nem figyelmeztetik. Tehát több hónapon keresztül lehet törleszteni az adósságot. Akik időben törlesztik a kommunális számlájukat, ötszázalékos kedvezményben részesülnek.