2024. május 5., vasárnap

Fonálkavarodásban

A zentagunarasi Ali Nikoletta horgolt termékei eljutottak külföldre is

A zentagunarasi Ali Nikoletta életében mindig fontos szerepet töltött be a kézműveskedés, és az évek során a tevékenység iránti szeretete egyre csak terebélyesedett, ma már horgolt tárgyakat készít megrendelésre.

A fiatal kreatív lányt többek között arról kérdeztük, hogy hogyan készülnek a horgolt termékek, valamint arról, hogy melyek a legnépszerűbbek.

Mióta foglalkozol kézműveskedéssel?
– Általános iskolában gyöngyöt fűztem, különböző rajzszakkörökre jártam, hímezni tanultam, és varrtam is. A horgolás teljesen véletlenül jött az életembe. 2019 őszén az internetet böngészve találtam horgolt figurákat, amelyek annyira megtetszettek, hogy eljátszottam a gondolattal, talán nekem is menne. Meg is rendeltem egy alaphorgolószettet, de közben a kezdeti lelkesedésem alábbhagyott, és félretettem. A karantén időszaka alatt tele voltam kreativitással, és le szerettem volna foglalni magam, ekkor vetődött fel bennem a kérdés: mikor, ha nem most? Időm és kedvem is volt hozzá. Teljesen autodidakta módon, az internetről tanultam meg horgolni.

Hogyan készülnek a horgolt termékeid?
– Szeretek mindent kikészíteni magam mellé, fonalakat, horgolótűt, merkelőtűt, jelölőket, biztonsági szemeket és orrokat, tömőanyagot, hímzőcérnát. Majd elkezdem meghorgolni az adott állat részeit: a testet, a fejet, a lábakat, a karokat, a füleket. Kitömöm, behelyezem a biztonsági szemeket, összevarrom a testrészeket, és a végén mehet a csinosítás, azaz a szemöldök, a szempilla, az orr, valamint a száj varrása. Utána pedig kitalálok valami kompozíciót, és lefényképezem.

Melyek a legkelendőbbek?
– Bármit szívesen megcsinálok, főleg, ha azt még addig nem készítettem, nyitott vagyok bármire. Évszak- és ünnepfüggő is talán, télen sok hajpántot csináltam, húsvétkor nyuszikat, karácsonykor mikulásfigurákat. Legjobban szerintem a kis nyuszik, bárányok és az állatos könyvjelzők keltették fel az emberek figyelmét, abból horgoltam az utóbbi időben a legtöbbet.

Az érdeklődők Nikoletta munkásságát a @fonal_kavarodas nevű Instagram-oldalon követhetik

Az érdeklődők Nikoletta munkásságát a @fonal_kavarodas nevű Instagram-oldalon követhetik

Milyen visszajelzéseket kapsz a megrendelőidtől?
– Csak pozitív visszajelzéseket kaptam eddig, ami nagy boldogsággal tölt el, és ösztönzőleg hat rám. Többnyire vajdasági megrendelőim voltak, és tudom, hogy a kis állatok eljutottak már Bécsbe és Budapestre is, illetve augusztus végén a horgolmányaim Gyenesdiásra, a Balatonra utaztak egy kézművesvásárra. Annyira megtetszett az ottani vásárlóknak, hogy épp csak pár figura tért haza, úgyhogy biztosan sok külföldi boldog tulajdonos gazdagodott a munkámmal!