2024. április 26., péntek
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Szinte már biztos a tanítási szünet

Az Ivermectint népszerűsítők következményekre számíthatnak

Az elmúlt hetekben a közbeszédben egyre gyakrabban lehetett hallani a nemcsak Szerbiában, hanem világszerte „csodagyógyszerként" emlegetett Ivermectinről, vagyis ezt a hatóanyagot tartalmazó gyógyszerekről. A Szerbiai Gyógyszerügynökség képviselői már korábban is megpróbáltak rámutatni arra a tényre, hogy az országban az említett hatóanyaggal kizárólag állatgyógyászati célokra – többnyire lóhoz, vagy szarvasmarhához hasonló, nagyobb méretű jószág számára – jegyeztek be gyógyszert, mint ahogyan arra is, hogy eddig egyetlen tudományos kutatás sem bizonyította az Ivermectinnek a koronavírus elleni hatékonyságát. Időközben kiderült, hogy Szerbiában több ezren Viber-csoportban, illetve csoportokban osztják meg egymással az Ivermectinnel kapcsolatos tapasztalataikat, illetve tanácsokat adnak egymásnak az adagolás tekintetében, elsősorban azért, mert az elérhető gyógyszerekben a hatóanyagot több száz kilogrammos jószágra számították. A sajtóértesülések szerint orvosok, illetve magukat orvosnak minősítő személyek is aktívak ezekben a csoportokban. Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter ma megerősítette, hogy az illetékes szervek mindenféleképpen reagálni fognak azoknak a Viber-csoportoknak a tevékenységére, amelyekben egyesek, többek között egészségügyi dolgozók, az Ivermectin használatát népszerűsítik. Szégyen, hogy az orvosok olyan gyógyszert javasolnak az embereknek, amelyet állatorvosi használatra jegyeztek be, ez akár súlyos bűncselekmény is lehet, emelte ki a tárcavezető, majd hozzátette: „Szerbia komoly ország, amely nem tűrheti az egészségügyi dolgozók ilyen jellegű magatartását."
A koronavírus elleni védőoltások kapcsán kedden kiderült, hogy eddig 1175 mellékhatást jegyeztek az országban, legalábbis ezt mondta Jadranka Mirković, a Szerbiai Gyógyszerügynökség munkatársa az SZRTV-nek nyilatkozva.
– Az esetek többségében az oltást követően kialakuló reakciók olyanok, amilyenekre számítani lehetett. Általában az oltás helyén alakul ki a reakció, bőrpirosodás és duzzanat formájában, de az is teljesen normális mellékhatás, amikor valaki az oltást követően gyengének érzi magát, fáj a feje, vagy hőemelkedése van. A mellékhatások az esetek 70 százalékában maguktól elmúlnak, gyógyszerrel, vagy nélküle. Amikor gyógyszert mondok, akkor a lázcsillapítóra és fájdalomcsillapítóra gondolok. Az eddigi mellékhatás-bejelentők alapján kizárom annak a lehetőségét, hogy a védőoltás felvételét közvetlenül kapcsolatba lehet hozni valakinek a halálával – fejtette ki Mirković.

Hétfőn kezdődhet a tanítási szünet
A belgrádi sajtó értesülései szerint szinte már biztos, hogy az őszi szünet november 8-án, jövő hétfőn kezdődik és november 15-én ér véget. Az illetékes munkacsoport erre vonatkozó javaslatát állítólag elfogadták a döntéshozók, már csak arra van szükség, hogy az egészségügyi válságstáb is rábólintson. A Kurir napilap szerint a testület pénteken ül össze.
7111 új fertőzött – 60 elhunyt
A tegnapi járványjelentés szerint egy nap leforgása alatt 24.653 koronavírustesztet végeztek el, ebből 7111 eredménye volt pozitív (28,8 százalék). Hivatalosan a vizsgált egy napban 60 Covid-fertőzött hunyt el, hivatalosan 10.078 a járvány kezdete óta. A kórházakban 6781 Covid-pácienst gyógykezelnek, 282-nek mesterséges lélegeztetésre van szüksége. Vajdaságban előző nap 2328 új fertőzést jegyeztek, ebből 673-at Újvidéken.