2024. április 27., szombat
BIRKÓZÁS – U23-AS VILÁGBAJNOKSÁG, BELGRÁD

Világtalálka két év után

A belgrádi esemény a kötöttfogással kezdődik – Zentai, felsőhegyi és magyarkanizsai fiatalok a szerbiai csapatokban

Az oslói felnőtt-világbajnokság után a birkózóvilág figyelme délre irányul, ma Belgrádban kezdetét veszi az U23-as világbajnokság, de néhány hónap múlva sem kell messzire menni, mert március végén Budapesten rendezik meg a felnőttek Európa-bajnokságát, szeptember derekán pedig ismét a szerb főváros lesz fókuszban, mert itt lesz a felnőtt-világbajnokság.

Az U23-as korcsoport 760 nap covidos kényszerszünet után találkozhat ismét világbajnokságon, s bár a japánok, a dél-koreaiak és a kínaiak nem vesznek részt ezen a megmérettetésen (a járványügyi intézkedések miatt túl bonyolultnak találták az ideutazást), szinte garantált a jó verseny, hiszen 58 országból mintegy 620 birkózó érkezik.

Ez a vb rendhagyó módon ma a kötöttfogással kezdődik, az előzetes benevezés alapján 232 versenyzőt várnak e fogásnemben, és lesz látnivaló bőven, hiszen számos olyan induló van, akik már a felnőttmezőnyben is bizonyítottak. Ilyen lett volna az olimpiai ötödik és felnőtt világbajnoki ezüstérmes Szőke Alex, aki a 97 kg-os súlycsoport egyik fő esélyese lehetett volna, de pihenőt kapott, és ide sorolható a szintén nagyon fiatal Lévai Tamás (77 kg) is, aki pont a norvég fővárosban keltett feltűnést, s bár nem a súlycsoportja fő esélyese, de immár mindenki titkos favoritként beszél róla.

Megemlíthető egyébként, hogy a helyszín közelsége ellenére sem a szerbiai, sem pedig a magyar csapat nem indított komplett válogatottat, nyilván csak azokat nevezték, akikben az edzők és a sportvezetők fantáziát látnak. Ilyen például a zentai Pintér Áron is, aki az egyik legszorgalmasabb fiatalnak számít, s aki most a 72 kg-os súlycsoportban kap lehetőséget.

„Huzamosabb ideje készülök, s úgy gondolom, ez jól sikerült, hiszen Nemes Mátéval szinte mindennap közösen edzettünk. Tőle sokat lehet tanulni, de mellette a Vajdasági Birkózóakadémián is vannak hasonló súlycsoportba tartozó edzőpartnerek, bár ők fiatalabbak. Jelenleg úgy áll, hogy kapcsolásból vagyok a legerősebb, nagyon szeretem a szaltót. Parterre-ből a pörgetéssel kombinált emelés megy, az elvárások terén azonban szerénynek kell lennem, annak is örülnék, ha az első két meccset meg tudnám nyerni, hiszen mégiscsak egy világbajnokságról van szó, nagy dolog egy ilyenen részt venni. A potenciális ellenfeleket nézegettem, de bevallom, nem ismerek mindenkit. Többekkel viszont birkóztam már versenyen, de hogy ki mekkorát fejlődött, majd meglátjuk. Az én súlycsoportom az egyik legsűrűbb minden nagy versenyen, most 24-en neveztek be, meglátjuk, a sorsolás mit hoz. Én egyébként szeretem, ha a lelátókon vannak nézők, akár családtagok is, így például biztosan felkapnám a fejem, ha a barátnőm bekiabálna valamit. Ez nyilván mindenkinél pluszmotivációt jelent. A mérkőzéseken irányítóként szeretnék fellépni, mert számomra az a legrosszabb, ha kullognom kell az eredmény után. Szerintem a kondíciómmal nem lesz gond, szeretném felvenni a versenyt a mezőnnyel” – nyilatkozta Áron, aki kedden 10.30-kor kezdi meg a versenyzést, a szintén zentai Zónai Zsolt, valamint a felsőhegyi Kolompár Szebasztián és Vuković Márió viszont már ma szőnyegre lép.

Ugyanebben az időben, csak csütörtökön lép szőnyegre a korosztályos versenyeken már tapasztaltnak mondható Fábián Anna. A magyarkanizsai fiatal hölgy esetében nagy változásokról számolhatunk be, hiszen súlycsoportot váltott, s immár a Kozma István Magyar Birkózóakadémia növendékeként készül. Anna mintha jóval erősebb lenne az eddigiekhez képest, s érthető módon arról érdeklődtünk, az ő meglátása szerint a KIMBA-ban való felkészülés mennyire segítette.

„Soha életemben nem edzettem ennyit lányokkal, teljesen más a légkör, az edzések dinamikája, maga az, ahogyan felépítik az edzést. Bele kellett erősödnöm az új, 62 kg-os súlycsoportomba, s úgy érzem, sikerült is, hiszen minden délelőtt erőnléti edzések is vannak. Egy háromhetes edzőtáborból érkeztem haza Magyarkanizsára. Dunavarsányban voltunk, ott volt a magyar válogatott, az akadémisták is segítették a felkészülésünket, de ott edzőtáborozott a román, az olasz, a spanyol, a mexikói és a mongol válogatott is. Négy szőnyegen kezdtük az edzéseket, de ezt csakhamar „kinőttük”, úgyhogy még egy szőnyeget leraktak, összességében tehát öt szőnyegen csak lányok edzettek, s ilyet én még nem éltem meg. Nagyon sok edzőpartnerrel készülhettünk, így ez egy óriási lehetőség volt. Úgy érzem, életem eddigi legjobb formájában vagyok, sokkal szabadabban mozgok, s érzésem szerint erőben és gyorsaságban is fejlődtem. Magyarországon teljesen másként mennek a dolgok: napi szinten csak a lányokkal 3-4 edző foglalkozik az akadémián, ahol átlagosan úgy 40-en vagyunk lányok, de folyamatosan ott edz a magyar U23-as és a felnőttválogatott is. Egymás munkáját segítjük így. Hétfőn futóedzéssel kezdünk, ezt külön egy atlétika-szakedző felügyeli, különösen pedig a gyorsaságot, mert a birkózáshoz ez a szükséges. Kedden és csütörtökön erőnléti edzésünk van, szerdán gyógytornázunk és jógázunk, mindennap délután pedig birkózóedzésünk van. Ezt az egész programot már hétfőn előre tudhatjuk, és sokkal jobb így felkészülni, jó látni, miként van minden felépítve. A súlycsoportváltásra meg azért volt szükség, mert már nagyon megviselt a fogyasztás, s nem láttuk tovább értelmét, hiszen az erőm és a gyorsaságom is elveszett a versenyekre. Ami a világbajnokságot illeti, ez a vb biztosan sokkal erősebb lesz, mint egy Európa-bajnokság, még akkor is, ha nem jönnek a japánok. A célom elsődlegesen az, hogy „kibirkózzam” magamat, hogy jól érezzem magam a szőnyegen, s úgy jöjjek le róla, hogy a siker érdekében nagyon küzdöttem, és mindent megtettem. Természetesen meccseket is szeretnék ezzel a hozzáállással nyerni!” – mondta Anna, aki sietett is a magyarkanizsai szőnyegre.

A női birkózás tehát november 3-án kezdődik, ide 148 versenyző jelentkezett be, a legnagyobb nevek pedig talán a moldovai Anasztaszia Nichita és a francai Koumba Larroque.

A csütörtökön kezdődő szabadfogásban érdekesmód több nevezés (239) érkezett, mint kötöttfogásra. E súlycsoportban lesznek szerbiai és magyar indulók, de képességeikről nem lehet biztos prognózist mondani, az viszont nagy valószínűséggel megjósolható, hogy az örmény Ernazar Akmataliev és Arsen Harutyunyan, valamint az azeri Abubakr Abakarov nyilván az aranyéremért küzd majd meg.

A szerbiai csapat, kötöttfogás, 55 kg: Kolompár Szebasztián. 63 kg: Zónai Zsolt. 67 kg: Uglješa Gajić. 72 kg: Pintér Áron. 77 kg: Aleksa Ilić. 82 kg: Branko Kovačević. 87 kg: Vuković Márió. 97 kg: Aleksandar Simović. 130 kg: Vladan Živković. Nők, 62 kg: Fábián Anna. 76 kg: Anđela Prijović. Szabadfogás, 70 kg: Viktor Voinović. 74 kg: Andrija Ivanović.

A magyar csapat, kötöttfogás, 72 kg: Tösmagi Attila. 77 kg: Lévai Tamás. 82 kg: Kismóni Móric. 87 kg: Losonczi Dávid. 97 kg: Érsek Róbert. 130 kg: Vitek Dáriusz. Nők, 53 kg: Szekér Szimonetta. 57 kg: Bognár Erika. 59 kg: Szél Anna. 68 kg: Felhő Viktória. 76 kg: Nagy Bernadett. Szabadfogás, 61 kg: Gamzatgadzsi Halidov. 65 kg: Kiss Károly. 70 kg: Gulyás Botond. 79 kg: Lukács Botond. 97 kg: Korcsog Milán.

Ma a kötöttfogásban az 55, 63, 77, 87 és 130 kg rajtol. A selejtezők 10.30-kor kezdődnek, a megnyitóünnepséget 17.15-re tervezték, az említett súlycsoportok elődöntőit pedig 18 órától tartják meg.