2024. április 25., csütörtök

Már a gyorsvasúton az új Stadler vonat

Átadták a szerbiai vasutaknak a három közül az első Stadler vonatot, amely a Belgrád-Budapest vasútvonal Belgrád és Újvidék közötti szakaszán közlekedik majd, a vasúti infrastruktúra elkészülte után.

A szerelvény 200 kilométeres óránkénti sebességre képes. Az átadáson jelen volt Aleksandar Vučić államfő, Tomislav Momirović infrastruktúraügyi miniszter, Zoran Radojičić, Belgrád polgármestere, a Stadler vállalat képviselői, Svájc belgrádi nagykövetségének tisztségviselői, valamint Gerhard Schröder volt német kancellár.

Aleksandar Vučić elmondta, hogy a vonat Belgrádból Újvidékre fél óra alatt érkezik majd meg. Úgy fogalmazott, hogy a régióban senkinek sincs olyan vonata, mint amilyennel most már Szerbia rendelkezik, és ez az országban történő nagy változásokat mutatja.

A három személyvonat beszerzéséről szóló szerződést április 8-án írták alá Belgrádban. A Stadler a három szerelvényt 62,2 millió euróért szállítja le az országnak. A vonatok az ígéretek szerint februárban kezdenek közlekedni a Belgrád-Újvidék szakaszon, várhatóan fél óra alatt teszik meg a távot, a jegy ára pedig a bejelentések szerint körülbelül ezer dinár lesz. A Belgrád-Budapest gyorsvasút ezen szakaszát 2017-ben kezdték építeni – közli az N1.