2024. április 26., péntek
SZÓFIGYELŐ

Kutyaroller

Napjainkban divatos járműnek számítanak a szkúterek. Egyik változatuk az ún. kutyaroller (angolul dog scooter). Az ilyen szkútert kutyaerővel vontatják. A dolgot a kutyasétáltatás alternatívájának is fel lehet fogni. A kutyával való rollerezés nemcsak a rollerezőnek jelent élményt, kikapcsolódási lehetőséget, hanem a kutyának is sokat számít. A szkútert  húzó kutya gyorsan beletanul a vontatásba, könnyen létrejön a rollerező és a kutya közötti összhang. Ez szinte feltétele a rollerezés eredményességének. A kutya és a gazdája teljesen összehangolt mozgást végez, egymásra hangolódik. Megtanulnak kommunikálni és olvasni egymás jeleiből, közben pedig erős kötelék jön létre kettőjük között, lehetővé téve, hogy időtöltésük élményt jelentsen számukra.

A kutyarollert használó az ember mindvégig teljesen ellenőrzése alatt képes tartani a járművet és az egyedülálló kantár-áttétel segítségével a hosszirányú, párhuzamos erőforrást (illetve erőforrásokat, ha több kutyát fog be szkúterébe). Az efféle közlekedés csak összeszokott kutya és ember esetében működik hatékonyan és biztonságosan. Ezenkívül a kutyarollerező személy és a befogott kutya közti méretarányt is figyelembe kell venni, tehát nagy testű személy lehetőleg nagy kutyával vagy több kutyával induljon útnak. A kutyával azért jó rollerezni, mert az ember a szabadság érzését is megkapja. Kinyílik számára a világ, kilométereket száguldhat a kutyájával bármerre, ahova akar.

A szkúter megnevezés eredetileg lapos fenekű vitorlás hajóra, vitorlás siklócsónakra, motoros siklócsónakra, torpedóvető naszádra vonatkozik. Utóbb rollerre (kétkerekű, lábbal lökött, kormányozható járműre) és robogóra (motoros szkúterre) is kiterjesztették. A roller főnév német eredetű a magyarban, a 'gördül' jelentésű rollen igéből lett a Roller főnév. A német szó mögött ott van a hasonló jelentésű francia rouler, ennek a késő latin rotulare (’forog’) és a lat kicsinyítő értelmű rotula (’kerekecske’) az elődje. A rotula alapszava a ’kerék’ jelentésű rota mint a feltételezett proto-indoeurópai *roto-származéka. Ez sokfélét jelenthet: ’fut, szalad, rohan, fordít, megfordít, forgat, megforgat, gurul, gördül, forog’.

Vízi szkúter is van, ez a vízi sportok egyike a csónakázással, a vitorlázással, a szörfözéssel, a vízibiciklizéssel, a vízisíeléssel, a hydrospeeddel (vadvízi deszkasport), a wakeboardinggal (rövid, széles, szörfdeszkára emlékeztető deszkán való lovaglás és akrobatikus manőverek végrehajtása motorcsónak után vontatva) stb. együtt. A hó-szkúter pedig téli sporteszköz, jót lehet vele száguldozni havas lankákon.