2024. április 26., péntek

Húsz éve alakult meg a CMH

A tisztújító közgyűlés ismét bizalmat szavazott Dudás Károly elnöknek

Vasárnap, október 24-én volt húsz éve annak, hogy Zentán 17 alapító tag létrehozta a Concordia Minoritatis Hungaricae Polgári Egyesületet (CMH). Az egyesület szerdán este tartotta meg rendes tisztújító közgyűlését. A közgyűlés egyhangúlag ismét bizalmat szavazott az elnökségnek – nyilatkozta lapunknak Bús Ottó, a CMH koordinátora, mondván, hogy az öttagú elnökség elnöke Dudás Károly.

Bús Ottó elmondása értelmében a CMH öttagú elnökségének négy alelnöke Orosz Attila bácskai református esperes, Fejsztámer Róbert Magyarkanizsáról, Galambos László Újvidékről és Dobai János Tordáról. Mint Bús Ottó hozzátette, az Alapszabállyal összhangban emellett a felügyelőbizottságot is megválasztották.
– A tisztújító közgyűlésen összegeztük az elmúlt húsz, illetve négy esztendő munkáját. A közgyűlés arra az álláspontra helyezkedett, hogy most nem adunk a közgyűlésnek ünnepi jelleget a húszéves jubileum okán, az évfordulót 2022 januárjában szeretnénk megünnepelni. Akkor, azaz 2022. január 7-én, lesz húsz esztendeje annak, hogy a CMH hat területi irodája kinyitotta ajtaját és reggel 8-kor a munkatársak azt mondták az ügyfeleknek, hogy tessék befáradni. A húszéves jubileumot alkalomhoz illő módon szeretnénk megünnepelni, terveink között szerepel, hogy szakmai tanácskozást szervezzünk, hiszen húsz esztendeje nemcsak a CMH kezdett el működni, hanem a magyarok által lakott határon túli területeken, a Kárpát-medencei régióban, hozzánk hasonlóan szervezetek alakultak, és irodák nyíltak meg. Azt tervezzük, hogy jövő év januárjában, amennyiben a körülmények lehetővé teszik, meghívjuk a testvérszervezeteket, amelyekkel közösen indultunk, hogy lajstromba vegyük az elmúlt 20 év tevékenységét. Talán sokan nem is emlékeznek már arra, hogy annak idején a magyarigazolvány okán alakultunk meg a Kárpát-medencében, hogy a külhoni magyaroknak segítsünk a kedvezménytörvény nyújtotta lehetőségek elérésében – taglalta Bús Ottó.