2024. április 26., péntek

Százmilliárd dinár takarékban

Szerbia rekordmennyiségű devizatartalékkal várja az idei takarékossági világnapot, október 31-ét.

Nikola Dragašević, a Szerb Nemzeti Bank devizaügyleti szektorának igazgatója a belgrádi közszolgálati televíziónak elmondta: az ország devizatartalékai szeptemberrel bezárólag rekordszintre emelkedtek.

– A bruttó devizatartalék 16,8 milliárd, a nettó összeg pedig (az ügyviteli bankok kötelező tartalékainak stb. levonása után) több mint 14,2 milliárd euró, mindkét számjegy rekordot jelent. Devizatartalékaink növekedésére leginkább a központi pénzintézetnek a bankközi devizapiacon kifejtett tevékenysége hatott. Ez a tartaléknövelés legegészségesebb módja, mivel nem jár sem az ország, sem a jegybank semmiféle jövőbeni kötelezettségével. A dinár túlzott erősödésének megakadályozása végett több mint egymilliárd eurót vásároltunk a bankközi devizapiacon, megnöveltük a keresletet, és ezzel együtt a saját devizatartalékainkat is. Ezek egyféle lökhárítót képeznek, egy biztonsági rendszert arra az esetre, ha valamiféle bizonytalanság alakulna ki a nemzetközi színtéren – mondta.

A takarék kapcsán elmondta, ennek koncepciója a gazdaság szempontjából azért nagyon fontos, mivel a hitelezési tevékenység alapját képezi.

– A dinár- és a devizatakarék egyaránt évről évre folyamatosan növekszik. A dinármegtakarítás az idén meghaladta a 100 milliárdot, és a legfrissebb adatok szerint most 100,5 milliárd dinár, vagyis 8 százalékkal növekedett, mégpedig gyorsabb ütemben, mint a devizában történő takarékoskodás, mivel a makrogazdasági légkör stabil. Ennek következtében ugyanakkor csökkentek a takarékbetétekre járó, de a hitelekre felszámolt kamatok is – magyarázta Dragašević.