2024. április 26., péntek
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Inkább a zárást választják

Kizárólag az eUprava rendszeréből származó védettségi igazolás hiteles

Hétfőn megkezdték büntetni azokat, akik nem a szombat este óta hatályos rendelkezéssel összhangban tartózkodnak 22 óra után a vendéglátóhelyeken. Goran Stamenković, az egészségügyi minisztérium felügyelőségi ellenőrzéssel megbízott segédállamtitkárjának szavai szerint sok vendéglátós inkább bezárta létesítményét 22 órakor, míg a többiben többnyire betartották a szabályokat. Az SZRTV-nek nyilatkozva arra is felhívta a figyelmet, hogy a védettségi igazolással nemcsak a vendégeknek, hanem a vendéglátóhelyek alkalmazottainak is rendelkezniük kell.
– Az egész ország területéről, Vranjétől Szabadkáig, olyan üzeneteket kapok, hogy számos vendéglátóhely bezárt 22 órakor, míg a többiben nem volt jellemző szabálysértés. Azt nem tudom, hogy miért döntött ennyi vendéglátóhely a zárás mellett, lehet, hogy amiatt, mert az almalmazottak többsége nem vette fel a védőoltást. Szerintem elég régóta emlegetjük a védettségi igazolvány bevezetését, aki akart, az eddig felkészülhetett – fejtette ki Stamenković.

A védettségi igazolvány több adatot is tartalmaz, és kizárólag az hatályos, emelte ki Goran Stamenković, mondván, hogy az ellenőrzést végző felügyelőségi munkatárs a QR-kód leolvasásával ellenőrzi az igazolás hitelességét.
Később a nap folyamán a Večernje novosti napilap olyan értesüléseket közölt, hogy hétfőn este Belgrádban 161 vendéglátóhelyet ellenőriztek, a kirótt büntetések értéke 700 ezer dinár. Két népszerű étteremben azért büntettek, mert az alkalmazottaknak nem volt védettségi igazolása, írta a lap.

CSAK A QR-KÓDDAL ELLÁTOTT IGAZOLÁS HITELES
Marija Obradović államigazgatási és helyi önkormányzati miniszter, valamint a felügyelőségi ellenőrzésért felelős koordinációs bizottság elnöke a Prva tv reggeli műsorában elmondta, hogy országszerte 400 felügyelőségi munkatárs járta és járja a terepet. Obradović szintén megerősítette, hogy számos, vagy szinte a legtöbb vendéglátós inkább bezárta létesítményét 22 órakor, ám szerinte ez rövidtávú gondolkodásra utal, „hiszen mit tesznek, ha a későbbiekben esetleg már korábban a nap folyamán, vagy egész nap, alkalmazzák a védettségi igazolványt".
Azért alkalmazzák egyelőre 22 órától a Covid-beléptetőt, mert ilyenkor elsősorban a fiatalok mennek szórakozóhelyekre, és éppen ők azok, akiknek körében a legalacsonyabb az átoltottsági arány, tette hozzá, mondván: nem szabad megengedni, hogy a védőoltással immunizáltakat az oltást elutasítók veszélyeztessék. A miniszter szerint két hétnek kell eltelnie ahhoz, hogy felmérjék az intézkedés hatását.
Obradović ismét felhívta a figyelmet arra, hogy a vendéglátóhelyek és éjszakai szórakozóhelyek bejárata előtt felkínált tesztek eredményét sem az ellenőrök nem fogadják el, de a védettségi igazolványba sem kerül bele. Kizárólag az eUprava rendszeréből érkező, QR-kóddal ellátott, több adatot tartalmazó védettségi igazolás hiteles, nyomatékosította. Mint hozzátette, amennyiben az idősebb polgárok valamilyen okból kifolyólag nem tudják lekérni a zöld Covid-igazolást az eUprava rendszeréből, személyazonosító okmánnyal bármelyik postahivatalban igényelhetik ennek kiadását.

AZ OLTOTT SZEMÉLY KEVÉSBÉ TERJESZTI A VÍRUST
Szintén a Prva tv reggeli műsorában Radmilo Janković, a Niši Klinikai Központ igazgatóhelyettese kifejtette, hogy a védettségi igazolvány bevezetésével meg-, vagy elkéstek, ugyanúgy, mint az immunizáció népszerűsítésével, ez pedig egyebek mellett ahhoz vezetett, hogy a kórházakban egyre súlyosabb a helyzet, az azokban elhelyezett Covid-fertőzöttek legtöbbjét súlyos kórképpel kezelik. Szerbia, a lakosság számához viszonyítva, nemcsak a napi esetszám, hanem a kórházban elhelyezettek száma tekintetében is globális éllovas, emelte ki.
Janković nem hiszi, hogy a védettségi igazolvány, ilyen formában, kihatással lesz a napi esetszámra, ez esetleg akkor történne meg, ha alkalmazását a különböző tömeges rendezvényekre is kiterjesztenék, azt viszont elképzelhetőnek tartja, hogy az elkövetkezendőkben valamelyest növekszik az átoltottsági arány.
Janković a védőoltással kapcsolatos egyik leggyakrabban emlegetett ellenérvre is kitért, kifejtvén: „Az oltott személy is megfertőződhet és ő is megfertőzhet másokat, ám tudományos kutatások bizonyítják, hogy egy oltatlan személyhez képest egy oltott személy 20-szor kevésbé terjeszti a vírust."

7840 új fertőzés – 63 elhunyt
A keddi járványjelentés szerint egy nap leforgása alatt 26.498 koronavírustesztet végeztek el, ebből 7840 eredménye volt pozitív (29,6 százalék). Hivatalosan a vizsgált egy napban 63 Covid-páciens hunyt el, hivatalosan 9634 a járvány kezdete óta. A kórházakban 6789 Covid-fertőzöttet gyógykezelnek, 267-nek mesterséges lélegeztetésre van szüksége. Vajdaságban előző nap 2071 új fertőzést jegyeztek, ebből 565-öt Újvidéken.
Egyeztetnek az iskolákról
Csütörtökön reggel egyeztetnek az oktatási mimnisztérium illetékes munkacsoportjának és a köztársasági egészségügyi válságstábnak a képviselői az oktatási intézményekben uralkodó járványhelyzetről. Branko Ružić tárcavezető szerint nem reális, hogy az óvodások, valamint az általános iskolák 1–6. osztályainak a diákjai áttérjenek a távoktatásra, legalábbis nem addig, amíg ezt nem teszi indokolttá a rendkívüli helyzet. Igyekeznek minél bölcsebben dönteni, tette hozzá az SZRTV-nek nyilatkozva. Mint hozzátette, felmerül a kérdés, hogy ki felügyelne ezekre a gyerekekre, ha megszerveznék a távoktatást.