2024. április 26., péntek

Mit jelent számunkra az örökség?

Tegnap kezdődött a Mit jelent számunkra az örökség? elnevezésű nemzetközi konferencia, amelyet a Selyemgyár Művelődési Állomáson tartanak meg.

A konferenciát az Almásiak Egyesület, a városi Műemlékvédelmi Intézet, valamint az Európa Tanács Faro-hálózata szervezi. Az ünnepélyes megnyitón többek között jelen volt Dalibor Rožić, a városi tanács művelődési ügyekkel megbízott tagja is, aki elmondta: Újvidék gazdag kulturális múlttal büszkélkedik, és az Almási városnegyed múltjának is sok kötődése van a kulturális eseményekhez.

– Az ilyen konferenciák rámutatnak arra, hogy Újvidéknek gazdag a kulturális öröksége, mostanáig nagyon sokat tettünk a városnegyedek örökségének a megvigyázásáért. Ilyen többek között az Almási negyed is, amely kulturális-történelmi egészet képez, és a városi Műemlékvédelmi Intézet védelme alatt áll. Az egykori selyemgyár épületéből kulturális állomást alakítottunk ki, ahol a civil szféra és az állami szektor közös nevezőre talált. És nem utolsósorban, a Selyemgyár Művelődési Állomás tagja lett a Faro-hálózatnak, ami példaként szolgálhat mindenkinek az országban. Azt szeretnénk elérni, hogy az Almásiak (Almašani) Egyesülettel, a városi Műemlékvédő Intézettel, a helyi közösséggel és az önkormányzat támogatásával példát mutassunk más önkormányzatok számára arra, hogyan lehet kihasználni a Faro-hálózat előnyeit. A konferenciának az a célja, hogy felhívjuk a figyelmet az örökségápolás jelentőségére, a városi és az európai példák figyelembevételével – magyarázta Rožić.

Siniša Jokić, a városi Műemlékvédő Intézet igazgatója elmondta, az a céljuk, hogy minden releváns intézmény támogatásával, és a polgárok együttműködésével teljesen rekonstruálják az Almási negyedet. A tervek szerint szeretnék visszaállítani a negyed egykori állapotát, és a konferencián részletesen bemutatót tartanak ezzel kapcsolatban.

A Faro-egyezményt az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága 2005. október 13-án fogadta el. A mai napig számos uniós ország ratifikálta, Szerbia 2009-ben fogadta el. Francesc Pla, a Faro-hálózat elnöke az ünnepélyes megnyitón videokonferencia közvetítésével elmondta, hogy a civil és az állami szektor együttműködése nélkülözhetetlen és szükséges a kulturális örökség ápolása terén, és jó munkát kívánt a konferencia résztvevőinek.