2024. április 26., péntek

A temeriniek és a palicsiak a legjobbak

Véget ért a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók XXV. Találkozója Szajánban

Ünnepélyes díjkiosztó gálával ért véget a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók XXV. Találkozója Szajánban. A falu 2014 után adott újra otthont az eseménynek.

A szemle október 15-én indult, és összesen 10 előadást tekinthetett meg a közönség és a szakmai zsűri. Minden előadás után kerekasztal-beszélgetésre került sor, ahol a csoportok útmutatót kaphattak az előadásukról. A háromtagú bíráló bizottságnak a legjobbakról is döntenie kellett.

Olyan sok díjazott van, hogy alig fértek el a színpadon (Fotó: Kállai Göblös Nikoletta)

Olyan sok díjazott van, hogy alig fértek el a színpadon (Fotó: Kállai Göblös Nikoletta)

A Brestyánszki Boros Rozi, Balázs Áron és Ágoston Pribilla Valéria alkotta hármas a Pataki László-díjat, vagyis a találkozó legjobb hagyományos keretek között megvalósított előadásáért járó elismerést a temerini Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület Jáccunk Trupp színjátszó csoportjának ítélte oda a Tyúklétra (avagy mi csorog a nyakunkba) című vígjátékáért. Varga Flórián, a művelődési egyesület elnöke elmondta, hogy meglepetésként érte őket ez a díj. Hozzátette, hogy hosszú és bonyodalmas út vezetett idáig, hiszen sok változáson ment keresztül az előadás, mire elérte a végleges formáját, amelyet Szajánban is bemutattak. A darabot László Sándor rendezte, és igen aktuális témát dolgoz fel. Varga Flórián kiemelte, hogy az előadás színvonalát a Lakatos házaspár által készített díszlet is emelte (amiért egy különdíjat is kiérdemeltek).

Kalmár Zsuzsa átveszi a palicsiaknak szánt elismerést (Fotó: Kállai Göblös Nikoletta)

Kalmár Zsuzsa átveszi a palicsiaknak szánt elismerést (Fotó: Kállai Göblös Nikoletta)

A zsűri a legjobb alternatív vagy új formákat kereső előadásért járó Bambach Róbert-díjjal tüntette ki a Palics Magyar Művelődési Egyesület Palicsi Színjátszó Grundját a Tiszta szívvel című drámáért. Kalmár Zsuzsa, a színjátszócsoport egyik vezetője, valamint a darab rendezője elmondta, hogy első ízben szerepeltek a találkozón, hiszen a csoport éppen csak kinőtte a diákszínjátszó jelzőt. Minden évben igyekeznek olyan előadást választani, amely a tagok irodalmi látáskörét szélesíti. A csoportban sok a középiskolás, ezért esett a választás József Attila munkásságát bemutató darabra, amely igyekezett összefoglalni azokat az örök értékeket, amelyet az ő költészete képvisel.

Balázs Áron, a zsűri tagja az előadásokat méltatja (Fotó: Kállai Göblös Nikoletta)

Balázs Áron, a zsűri tagja az előadásokat méltatja (Fotó: Kállai Göblös Nikoletta)

A bírálók további egyéni és csoportos díjakat is kiosztottak. A közösségteremtő tevékenységért járó Garay Béla-díjat a bácskertesi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület Sturcz József színjátszó csoportjának ítélték oda. A legjobb férfi főszereplőnek járó Szilágyi László-díjat idén Szántó Tivadar, a tóbai Petőfi Sándor Művelődési Egyesület tagja érdemelte ki a Ganédomb című népi tragikomédiában nyújtott alakításért. A legjobb női főszereplőnek járó Ferenczy Ibolya-díjat Fekete Dóra nyerte el, a topolyai Mara Amatőr Színház darabjában nyújtott játékával. A legjobb mellékszereplőnek idén Cucin Ivánt, a bácsfeketehegyi társulat tagját, míg a legjobb női mellékszereplőnek Petro Ildikót, a temerini egyesület tagját választotta a zsűri. A szép beszédért járó Szántó Róbert-díjban a bácsfeketehegyi Vajda Noa Pálma részesült. A közönségdíjat idén a nagykikindai Egység Művelődési Egyesület József Attila Színtársulatának Disznójáték című előadása érdemelte ki. A diákzsűri tetszését ebben az évben a temeriniek előadása nyerte el. A főbb díjak mellett a zsűri számos különdíjat is kiosztott, és különféle könyvcsomagokkal, előfizetésekkel és élményekkel jutalmazta a társulatokat és azok tagjait.

Varga Flórián is átvette a kitüntetést (Fotó: Kállai Göblös Nikoletta)

Varga Flórián is átvette a kitüntetést (Fotó: Kállai Göblös Nikoletta)

Sutus Áron, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség (VMMSZ) elnöke úgy fogalmazott: megint megszületett a csoda. Amellett, hogy bemutathatták a csoportok az előadásukat, felértékelődött az utána való beszélgetés fontossága, hiszen az elmúlt másfél évben nem volt ilyenre lehetőség. Ez az esemény újra felpezsdítette a közösségi életet, nem csak színjátszó körökben.

– Azt tudjuk elmondani, hogy az alkotói kedv nem szűnt meg. És nem csak az alkotói kedv, hanem a közösségben levés akarása, valamint ezeknek a lehetőségeknek a megteremtése ebben a megváltozott világban – mutatott rá Sutus, majd hozzátette, hogy nagyon reménnyel vágnak bele jövőre tavasszal a munkának, hogy a megszokott időben és módon tudják majd megszervezni a 26. találkozót.

Az ünnepélyes díjátadó gálát követően a Szabadkai Népszínház Magyar Társulatának vendégjátékát, a Fekete Pétert tekinthette meg a közönség.