2024. április 26., péntek

Tolerancia-napi szavalóverseny a kultúrkörben

A kilencvenes évek a Városi Színház színpadán

Az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör, a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi –Nemzeti Közösségi Titkárság és a budapesti Nemzeti Kulturális Alap támogatásával az idén is szavalóversenyt hirdet a tolerancia napja alkalmából.

– Az idén is a magyar anyanyelvű gyermekek szerb, míg a szerb anyanyelvű gyermekek magyar verssel jelentkezhetnek a megmérettetésre. Két korcsoportba osztjuk a jelentkezőket, alsós- és felsős korcsoportra. A szavalóversenyt kedden, november 16-án, 16 órai kezdettel tartjuk meg a Petőfi kultúrkörben – mondta Ricz Kasziba Beáta, a kultúrkör munkatársa.

A szavalóversenyre november 11-éig lehet jelentkezni. A jelentkezéseket a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben munkanapokon 8 és 13 óra között fogadják, illetve a psmk@stcable.net e-mail-címre is lehet küldeni a szavalók névsorát.

Színpadon a véres kilencvenes évek

Az óbecsei Városi Színházban október közepén tartották meg a Porodične priče előadásnak a bemutatóját. A darabot, amely az Óbecsei Városi Színház, valamint az újvidéki Vizuális Kultúra Fejlesztési Központ koprodukciójában készült, Igor Pavlović rendezésében. A darab szereplői Simonida Mandić, Aleksandar Milković, Gordana Adamov és Srđan Tomić.

Az előadás bemutatójáról, a közönség reakciójából ítélve, senki sem távozott közömbösen. Az előadást mindenki gombóccal a torkában nézte végig, hiszen az 1997-ben írt történet még mindig aktuális. A Biljana Srbljanović által írt szöveg a véres kilencvenes évekből származik, a háborúk következményeiből, a közös ország felbomlásából és a benne megalapozott értékekből, amelyek végül a család megsemmisítéséhez vezettek. Az előadást október 29-én az újvidéki Szerb Nemzeti Színházban is bemutatják, valamint minden hónapban egy alkalommal.