2024. március 19., kedd

Eseménydús évad elé nézve

Új előadások, koprodukciók, és természetesen Desiré fesztivál hamarosan a KDSZ-ben

Az új évad a szabadkai Kosztolányi Dezső Színházban is elkezdődött. Nemsokára új előadás készül, ezenkívül még több új produkcióra, továbbá egy különleges koncertre, és a Desiré fesztivál érdekfeszítő rendezvénysorozatára is számíthatnak a színházkedvelők, ha persze a járványhelyzet nem szól közbe. Az újdonságokról Urbán Andrást, a KDSZ igazgatóját kérdeztük.

– Hamarosan Kokan Mladenović tér vissza hozzánk. Maja Pelević külön erre az alkalomra ír egy darabot Az utolsó kislányok a földön címmel, amiből egy ősbemutató lesz. Azután a budapesti Átriummal koprodukcióban készítünk egy előadást, ami a részünkről egyelőre A trianoni csata munkacímet kapta. Az előadás egyebek között Trianont, a magyar identitást vizsgálja. Ezt követően az Újvidéki Színházzal koprodukcióban Lovas Ildikó Amikor Isten hasba rúg című regénye alapján készül előadás. A bemutató a tervek szerint az Újvidék Európa Kulturális Fővárosa programsorozat része lesz. Közben repertoáron maradnak az eddigi előadásaink, még újnak számít a Zlatko Paković rendezésében készült Szabadkai szecesszió, hiszen a bemutatója júniusban volt és tulajdonképpen e hó 30-ától kezdjük csak igazán játszani – mondta Urbán András, aki a Desiré fesztiválról is szólt.

– Az utolsó simításoknál tartunk, az idei Desirét november 19-e és 29-e között tartjuk meg. Előadásokat várunk Franciaországból, Magyarországról, Boszniából, Horvátországból, Észak-Macedóniából, Szerbia más városaiból, de olasz vendégekre is számítunk. Néhány hónappal ezelőtt Kucsov Borisz és Búbos Dávid, a KDSZ színészeikként Svájcban dolgoztak, ahol egy nemzetközi projektumban vettek részt. Más színészekkel együtt Kettős élet címmel készítettek előadást, amely a kivándorlás, a külföldön való munkavállalás, tulajdonképpen az otthon fogalmát feszegeti. A svájci premier már megtörtént, az itteni bemutatója a Desiré fesztiválon lesz és két ízben láthatjuk majd. Izgalmas és tartalmas Desiré előtt állunk, hamarosan ismertetjük a részleteket – tudtuk meg Urbán Andrástól, aki más izgalmas rendezvénysorozatokra is ráirányította a figyelmet.

– A KDSZ november kilencedikén tartja a születésnapját, ennek alkalmából néhány napos rendezvénysorozattal ünnepelünk. A közönség egyebek között az Újvidéki Színház vendégjátékát tekintheti meg, de érkezik egy szibériai zenei csoport is, a Huun-Huur-Tu, amelynek tagjai a hangokkal kísérleteznek. Különleges fellépésnek ígérkezik, a koncerteket az Etnofesttel koprodukcióban szervezzük.

A végéhez közeledik a nemzeti összetartozás éve rendezvénysorozatunk, amelyet a KDSZ, illetve a Desiré Egyesület szervezett, a Nemzetpolitikai Államtitkárság támogatott, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-n keresztül, a Szekeres László Alapítvány lebonyolításában. A programsorozat a múlt évadban kezdődött el, és magába foglalta az Újvidéki Színház, a Zentai Magyar Kamaraszínház, a szabadkai Népszínház és a KDSZ egymás színpadán történő vendégjátékait. A nemzeti összetartozás éve programhoz tartozik Az öldöklés istene című diplomaelőadás is, amelyet most tavasszal készítettek a végzős újvidéki színésznövendékek László Sándor vezetésével. Nálunk volt a bemutatója, de a program része az is, hogy más vajdasági színházakban is játsszák. Egyéb vendégjátékokra is sor került, nemrég az Átriumban léptünk fel a Dogville-lel, most pedig készülünk A Csókos Asszony lovagjai budapesti vendégjátékára, amely a Trafóban lesz, de erre majd januárban kerülhet sor. Sok a teendőnk, ezért is ért bennünket kellemetlenül, hogy az egyik színészünket katonai kiképzésre hívták be, három hétre novemberben, és emiatt valószínűleg nem játsszunk saját produkciókat abban az intervallumban.

A repertoárunkon időnként olyan előadások is helyet kapnak, amelyeknél úgymond a befogadó szerepet töltjük be. A Nyári Mozi Színházi Közösséggel folyamatos az együttműködésünk, nálunk mutatták be a Csodálatos hétköznapok című produkciójukat, nemrég pedig a Hymetti viasz című új előadásuk munkabemutatója volt. A Magyar Kanizsai Udvari Kamaraszínház és az MNT koprodukciójában, Kálló Béla rendezésében készülő Sors-kanyar című előadás itteni bemutatója is nálunk lesz, e hó 27-én és 28-án – mondta Urbán András.