2024. április 26., péntek

Az első világháborús katonák adattára

Molnár Tibor legújabb könyvének zentai bemutatójáról

Molnár Tibor főlevéltáros In nomine Domini! – A Kalocsai Érseki Szentszék által egyházilag holttá nyilvánított első világháborús bácskai katonák adattára című legújabb könyvének ünnepélyes bemutatóját tartották meg szerda este a Zentai Alkotóházban, ahol a szerzővel Ternovácz István újságíró beszélgetett.
Molnár Tibor elmondta, hogy a Délvidékiek a nagy háborúban című sorozat negyedik kötete az In nomine Domini!, amely Magyarország Kormánya, a Magyar Nemzeti Tanács és a Bethlen Gábor Alap támogatásának köszönhetően, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet kiadásában jelent meg. A kötet a Bácskából a frontra vezérelt első világháborús katonák adattárát dolgozza fel.

Az első világháborús veszteségkutatással több mint két évtizede foglalkozó főlevéltáros elmondta azt is, hogy e téma kapcsán ez a hatodik kötete, és elsősorban Bácskát és a Tisza mentét, illetve Szabadkát dolgozta fel. Hozzátette, hogy a kalocsai szentszék érseki levéltárának a munkatársai digitalizálták ezeket az írott anyagokat, és a világhalón jelenleg is elérhető. Maga a kutatás egy évet vett igénybe, a kötet pedig néhány hónappal ezelőtt jelent meg.

Ternovácz István és Molnár Tibor a könyvbemutatón

Ternovácz István és Molnár Tibor a könyvbemutatón

– Az első világháború egy elfelejtett háború, különösen azért, mert alig húsz évre rá kitört a második világháború, és az felülírta az előző borzalmait. Ugyanakkor az első világégésről sem a két világháború közötti időszakban, sem 1945 után nem volt ildomos beszélni. Amikor 1991-ben ránk szabadult a demokrácia, és már szóba kerülhettek ilyen témák is, akkor a második világháború borzalmai jobban éltek a köztudatban, hiszen akkor még a túlélők vissza tudtak emlékezni, és el tudták mesélni a történteket. Az első világháború viszont ilyen szempontból háttérbe szorult. Ezen változtatott némileg a centenárium 2014 és 2018 között, ami 2020-ra kitolódott. Magyarországon nagyon komolyan vették a centenáriumot, és elindult egy akció, hogy a meglévő első világháborús katonai temetőket felújítsák, s hogy erre nagyobb összegeket fordítsanak. Ennek volt a hozadéka az is, hogy kutatták a katonák adatait, hiszen tudni kell, hogy a hivatalos statisztika szerint 661 ezer katona vesztette életét a történelmi Magyarország területéről. Ezeket az embereket meg kell nevezni, hogy az áldozatuk ne vesszen kárba, a nemzet tudatába be kell, hogy vésődjön a nevük. Ennek kapcsán össze is állt egy nagy adatbázis, amelyet a Hadtörténeti Intézet és Múzeum készített el, ennek hiányossága, hogy a háború után eltűntnek, majd később holtnak nyilvánított katonák adatai nem kerültek bele. Most ezen kell munkálkodni, hogy a határon túli területek is minél inkább bekerüljenek az adatbázisba. Azok az adatok pedig, amelyek az én köteteimben szerepelnek, bekerülnek ebbe az adatbázisba is – fogalmazott a VMMI gondozásában megjelent kötet szerzője.