2024. április 26., péntek

Álomvilág és valóság

Az újvidéki Ótos Annabellának Szegeden önálló fotókiállítása nyílik

A huszonnégy éves, Újvidéken élő Ótos Annabella neve sokak számára ismerős lehet. A fiatal és rendkívül tehetséges lány nagyapjának és apjának köszönhetően gyermekkora óta a film és a fotó világában nőtt fel. Pályája 2017 őszén kezdődött, mikor a Film Front (Filmski front) elnevezésű nemzetközi filmfesztivál fotósa lett. Ezután a Serbian Fashion Week fotósai között találhatta magát. Hivatása szerint a dokumentumfotózás bemutatja az életet és annak minden változatát. Huszonegy évesen lehetősége adódott a Work and Travel programnak köszönhetően elutazni az Amerikai Egyesült Államokba, majd egy év múlva ismét.

– Igazából azért volt fontos ez a lehetőség, az ott-tartózkodás, hogy felnőjek, pénzt keressek. Bele akartam dobni magam a mély vízbe, hogy kipróbáljam, mire vagyok képes – mondta. Négy hónapig nagy erőbefektetéssel és elszántsággal dolgozott azért, hogy megvehesse álmai fényképezőgépét. Amikor ez az álom valósággá vált, kezébe vette a gépét és megindult Los Angeles utcáin. Séta közben arra lett figyelmes, hogy rengeteg hajléktalan él az utcán. Mindig lefotózta őket, hogy megmutassa az otthon élőknek. Szemléltetni szerette volna, hogy ez a világ teljesen más, mint a filmekben. Rengeteg képe gyűlt össze a nyomorban élőkről. Az anyagból Újvidéken nyílt kiállítása 2018 decemberében, amely Az álmok és könnyek címet kapta. – Egy álom volt, hogy kijussak Amerikába, és könnycseppekkel tértem haza. Könnycsepp az egész ottani hajléktalan világért, azokért, akiknek vannak álmaik, ám ezeket nem tudják megvalósítani – mesélte Annabella. Los Angeles külterületén örökítette meg a hajléktalanok életét. Párhuzamot vont a szegények és a gazdagok, a luxusvillákban élők és az utca nyomorában tengődő emberek között.

Kedden ebből az anyagból Ótos Annabellának Szegeden nyílik önálló képkiállítása, mintegy harminc fotón szemlélteti mindazt, amit Los Angeles-i útja során tapasztalt és megörökített. A kiállítás az Álomvilág és valóság. A megnyitó október 26-án 18 órakor lesz Szegeden a Dugonics tér 12.-ben lévő Millenniumi kávéházban. Az estet Óvári Dániel vajdasági zenész és operatőr zenésíti meg.