2024. április 26., péntek

A boszniai Szerb Köztársaság az országos gyógyszerügynökségből is kilép

Az országos gyógyszerügynökségtől történő elszakadásról, és saját ügynökség létrehozásáról döntött a boszniai Szerb Köztársaság parlamentje szerdán - közölte a Banja Luka-i sajtó csütörtökön.

A kormányzó Független Szociáldemokraták Szövetségének (SNSD) képviselői egyhangúlag támogatták a jogszabályt, míg az ellenzék bojkottálta a szavazást. Az elfogadott törvény hat hónappal a hivatalos közlönyben történő megjelenést követően lép életbe.

Milorad Dodik, az SNSD elnöke és a háromtagú, boszniai államelnökség szerb tagja évek óta hangoztatja, hogy a többségében szerbek lakta rész kiválna Bosznia-Hercegovinából.

A politikus néhány napja arról beszélt, hogy a boszniai szerbek kivonulnak Bosznia-Hercegovina szövetségi intézményeiből, valamint a hadseregből, az igazságügyi testületekből és az adózási rendszerből is.

Az ország bosnyák és horvát vezetői Milorad Dodik kijelentéseire korábban úgy reagáltak: bármilyen elszakadási terv azonnali választ vonna maga után, és ha a nemzetközi közösség nem lépne közbe, akkor a szövetségi erők akadályoznák meg a boszniai Szerb Köztársaság elszakadását.