2024. április 26., péntek

5G-s autóút épül Szerbiában

Brit kölcsönből fedezik a Moravai korridor építését

A Moravai közúti folyosó az első olyan szerb projektum, amely segítséget kap a UK Export Finance (UKEF) britt hitelügynökségtől. A legrégebbi, külföldi kölcsönöket biztosító nemzetközi ügynökség ugyanis 430 millió eurót hagyott jóvá az 5G-s autóút megépítésére – erősítették meg a Globális Befektetési Csúcstalálkozón Londonban.

Az Egyesült Királyság szerbiai nagykövetségének közleményében kiemelték, hogy a Moravai korridor a régió egyik legkorszerűbb közlekedési útvonala lesz. A munkálatokat végző amerikai–török Bechtel–Enka konzorcium ugyanis a legújabb telekommunkációs eszközökkel és közlekedési jelzésekkel látja majd el a közúti folyosót, ugyanakkor korszerű árvízvédelmi technológiát és környezetvédelmi rendszereket is használnak.

Az UKEF-től érkező segítséget pozitívan értékelte Sian MacLeod, az Egyesült Királyság belgrádi nagykövete is. Szerinte mindez a két ország közötti kapcsolatok erősítésének eredménye. Nagy-Britanniának hatalmas tapasztalata van az útépítésben és a vasutak felújításában, de megfelelő szakmai segítséget tud nyújtani a környezetvédelem terén is – hangsúlyozta MacLeod, aki szerint az UKEF támogatása az első lépés a jövőbeli jó együttműködés felé.

A brit nagykövetség közleményében kiemelték, hogy az UKEF a projektumok rugalmas kezelésében különbözik a többi nemzetközi hitelügynökségtől, a visszafizetési feltételei viszont nem térnek el a megszokottól. Ugyanakkor szerb dinárhoz kötött jótállást is tud vállalni: a kölcsöneiért pedig mind magáncégek, mind állami vállalatok is folyamodhatnak.