2024. április 26., péntek

Mától igényelhető a pénztárgép-támogatás

Kasszánként és eladóhelyenként 100-100 eurót ad az állam

A vállalatokat anyagilag nem terheli meg az online pénztárgépekre való átállás, az állam anyagi segítséget nyújt a kasszacseréhez, erre hatmilliárd dinárt különített el. A támogatási jogosultsághoz elengedhetetlen, hogy a cégek bejelentsék értékesítési helyeiket, üzlethelyiségeiket, ezt pedig már a hónap eleje óta megtehetik elektronikus úton, az Adóigazgatóság honlapján.

Az elmúlt két hétben a vállalatok mintegy 6000 bejelentést bonyolítottak le, ami azt jelenti, hogy ezek már mától, október 15-étől kérhetik a pénztárgépek lecseréléséhez rendelkezésre álló állami segélyt. Igényüket egészen a jövő év január 31-éig szintén interneten, az Adóigazgatóság portálján (https://www.purs.gov.rs/sr/e-porezi/portal.html) jelezhetik. Minden pénztárgép és minden értékesítési hely után 100-100 euró támogatás jár, az áfarendszeren kívül dolgozóknak még 20 százalékkal megtoldják a kasszatámogatást, és ez nemcsak az állam illetékesei, hanem a vállalkozók általános véleménye szerint is lefedi az átállás költségeit. Siniša Mali pénzügyminiszter korábban elmagyarázta, nem várják meg a jelentkezési határidő leteltét, hanem már az igénylések beérkezése idején hetente utalják át a cégeknek a pénzt.

A régi kasszák eltűnése után nem lesz többé pénztárgépszalag-csere, nem lesz éves szerviz, úgyhogy a Szerbiai Gazdasági Kamara számításai szerint az online pénztárgépek jelentős, mintegy 10 millió eurós megtakarítást hoznak a gazdaságnak. Az országban mintegy 160 000 klasszikus üzlethelyiség van, de az új fiskalizációs rendszerben értékesítési helynek számítanak a járművek és a különféle automaták is. Az Adóigazgatóság adatai szerint a cégek 80 százaléka egyetlen pénztárgéppel dolgozik.

Saša Dulić, az országos adóhivatal igazgatóhelyettese az RTS műsorában elmondta: most nemcsak a számlázógépek utáni támogatásról van szó, hanem számításba jönnek különféle alkalmazások, szoftvermegoldások is, tehát a kisebb forgalmat lebonyolítóknak elegendő lesz a mobiltelefon vagy a táblagép is. A pénztárgépgyártókat ez különösebben nem aggasztja: Rade Veselinovićnak, az ilyen berendezéseket is előállító šabaci Galeb alapítójának meggyőződése, hogy üzemük fontos partner lesz a fiskalizációs folyamatban, mint mondta, az azonnali adóelszámolásra alkalmas kasszákat már előkészítették, komolyabb konkurenciára nem számítanak. Ugyanakkor a mobilszolgáltatók is jó üzletet látnak az e-számlázásra való áttérésben, készek az újabb versenyre, arra, hogy korlátlan internethasználatot biztosítsanak a felhasználóknak. „Jó esély ez arra, hogy bekapcsolódjunk akár a pénztárgépek eladásába is, hiszen a felhasználók számára a legegyszerűbb az lesz, ha egy helyen szerezhetnek be minden eszközt, kasszagépet, nyomtatót, fizetési terminált” – mondta Vladimir Lučić, a szerbiai Telekom vezérigazgatója.

Az új rendszerben mindenki az adóhatóság szigorú ellenőrzése alá kerül, számlázásra kényszerülnek a fogadóirodák, fodrászok, kozmetikusok, kézművesek, múzeumok, galériák stb., azonnali adóelszámolásra alkalmas kasszával kell rendelkeznie és nyugtát kiadnia több mint 100 szakma foglalkoztatottjainak, és gyakorlatilag csak a taxisok, az ügyvédek, a saját termékeiket kínáló piaci árusok és az online kereskedők képeznek kivételt, bár a pénzügyminiszter egyik korábbi nyilatkozatában arra is kitért, hogy keresik a megoldást az ügyvédek és a taxisofőrök számára is.

Az új fiskalizációs modellre való átállás időszaka november 1-jén kezdődik és jövő év április végéig tart.