2024. április 26., péntek

Újraindult a Ringató

A kúlai Népkörben minden szerdán 17 órától a 0–5 éves korosztály számára újraindult a Ringató program, ami tulajdonképpen egyfajta zenei nevelési módszer. A programot Hardi Klemm Katalin vezeti, aki elmondta, hogy élő énekszóval, hangszerjátékkal, mondókákkal, ölbéli játékokkal, jártatókkal, simogatókkal, hangutánzókkal mutat mintát a szülőknek a művészeti és zenei nevelés lehetőségeire és az anyanyelv létfontosságára, továbbá törekszik arra, hogy a szülők és a gyerekek átéljék a közös éneklés és játék élményét.

Ringató program a kúlai Népkör MMK termében (Paraczky László felvétele)

Ringató program a kúlai Népkör MMK termében (Paraczky László felvétele)

– Nem a gyerekek megtanítása és nem a fejlesztés a cél. A foglalkozások keretében mindenekelőtt a felnőttekben szeretnénk kedvet ébreszteni az énekléshez. Segítséget, bátorítást adni, útmutatást az értékes zenei anyag válogatásához. További célunk, hogy a gyerekek művészeti, ezen belül zenei nevelése már a legkisebb korban elkezdődjön, hogy fogékonnyá váljanak a jó zene iránt. Ezért élő énekszóval, mondókákkal, hangszerjátékkal vesszük körül őket, és ha kedvük van, bekapcsolódhatnak az ölbéli játékokba is – mondta összefoglalójában Hardi Klemm Katalin. Hozzátette, a Ringatókra már néhány hónapos kisbabákkal lehet érkezni, a felső korhatár pedig az óvodáskor kezdete.

A Népkörben elmondták azt is, hogy a 4 évesnél idősebbek részére ugyancsak szerdánként 18 órától énekes-mozgásos népi játékokkal foglalkoznak, ezt a csoportot Hugyik Karolina vezeti. Az általános iskolások néptáncpróbáját hétfőnként és szerdánként tartják 19 óra 30 perctől és 20 óra 30 perctől. Ezeket a próbákat Szakács Tamás és Szakál Nikolett vezetik, a gyakorlásban a gyerekeknek Milijásevity Szabina segít.