2024. április 26., péntek

Tizenhét első bírói kinevezés

A szerbiai parlamenttől hamarosan a Legfőbb Bírósági Tanács veszi át a döntés jogát

A köztársasági képviselőház szerdai ülésének napirendjén 17 olyan bíró megválasztása szerepelt, akiket első alkalommal neveznek ki erre a funkcióra Újvidéken, Zentán, Pancsován, Palánkán, Loznicában, Majdanpekben, Surdulicán, Belgrádban Zaječaron, Kraljevón és Kragujevacon.
Vukica Kužić, a Legfőbb Bírósági Tanács képviseletében a tanács javaslatának előterjesztésében többek között kiemelte, Zentán Nina Atanacković Sulomart nevezik ki a Zentai Alapfokú Bíróság bírájának, Újvidéken pedig Mirna Vujičić Bursaćot, Marko Petrovićot, Jelena Obrenovot, Miloš Sekulićot nevezik ki az Újvidéki Alapfokú Bíróság bírájának. Palánkán Milana Petrovićot a helyi Szabálysértési Bíróság bírájának javasolták, Maja Šormazt pedig a Pancsovai Szabálysértési Bíróság bírájának választanák.
Đorđe Dabić, az igazságügyi, államigazgatási és helyi önkormányzati parlamenti bizottság képviseletében rámutatott, a legfelsőbb jogalkotási szerv kinevezése mindenki számára nagy megtiszteltetés, ám a parlament hamarosan már nem vállal meghatározó szerepet. A nemzetközi kötelezettségeket betartva, illetve a Velencei Bizottság javaslatának eleget téve a bírák megválasztására egy új megoldást fogalmaznak meg.

Ez a törvényjavaslat Đorđe Dabić szavai szerint hamarosan a parlament elé kerül, és amint elfogadják és hatályba lép, a bírák első kinevezése már a Legfőbb Bírósági Tanács és az Ügyészek Legfőbb Tanácsának hatáskörbe kerül át. Kiemelte, a bírák megválasztásának politikától való függetlenítése már 8 éve Szerbia kötelezettségeinek egyike. Rámutatott ugyanakkor, hogy az ország eleget tesz minden kötelezettségének az eurointegráció útján, hiszen az Európai Unió tagja kíván lenni. Szerbia az igazságszolgáltatást is magasabb szintre kívánja emelni, így a polgárok előtt áll egy népszavazás is, hiszen az alkotmány igazságszolgáltatásra vonatkozó részének módosítására van szükség. Véleménye szerint ugyanakkor a köztársasági képviselőház továbbra is szerves része marad a bírák első kinevezésének.
Mielőtt a jelöltekről elkezdődött volna a parlamenti vita, és miután ismertette az első bírói kinevezésre javasolt jelöltek névsorát, Kužić arra szólította fel a képviselőket, hogy ha a jelöltekkel vagy a jelöltek közül valakivel szemben kétségeik merülnének fel, és nem támogatják kinevezését, véleményüket írásban indokolják meg.
A felszólaló képviselők közül azonban csak a Szerb Haladó Párt képviselői jelezték kétségeiket egyes jelöltekkel szemben. Így Dejan Kesar a 17 bíró közül öt kinevezését kifogásolta, hiszen véleménye szerint nem tesznek eleget az elvárásoknak. Meg is nevezte őket, majd pontosította, nem tesznek eleget a biztonsági elvárásoknak, így kétségbe vonta a Loznicai Alapfokú Bíróság bírájának javasolt Jelena Srdanović, illetve a Majdanpeki Alapfokú Bíróság bírájának jelölt Svetlana Jović kinevezését, akárcsak Mina Borota Ristić kinevezését is a Belgrádi Szabálysértési Bíróság, Milijana Jovnašt a Zaječari Szabálysértési Bíróság és Nataša Rubežićet a Kraljevói Szabálysértési Bíróság bírájának.
Kesar után párttársa, Uglješa Mrdić ugyanazokat az indokokat megemlítve további két személyt nevezett meg, akikről úgy ítélte meg, hogy nem tesznek eleget az elvárásoknak. Szerinte Nina Atanacković Sulomar a zentai Alapfokú Bíróság bírójelőltje, valamint Milana Petrović kinevezése a Palánkai Szabálysértési Bíróság bírói tisztségére nem tesz eleget az alapvető biztonsági előírásoknak. Arra szólította fel a képviselőtársait, hogy a szavazás napján, amire ma késő délután kerül sor, külön szavazzanak a megnevezett jelöltekről.