2024. április 26., péntek

Megmenthet-e minket egy atomerőmű?

Szerbiában sokan tárt karokkal várják az energiagazdaságba beruházókat

Az energiaügyi szakértők nem értenek egyet az atomenergia témájában. Egyesek szerint fel kellene számolni a jelenlegi atomerőműveket, mások pedig a bővítésüket szorgalmazzák. A pró érvek között olyanokat találunk, mint a például hivatkozás szén-dioxid-kibocsátás hiányára, a folyamatos energia-termelés, az olcsó üzemeltetés. Az ellenzők szerint az atomerőművek esetleges baleset esetén végzetes helyzetet okozhatnak, emellett évi 34 ezer köbméternyi, nehezen kezelhető nukleáris hulladék keletkezik az atomerőművekben, felépítésük pedig igen költséges. Ami bizonyos, a világ energiaválsággal küzd jelenleg, és ez bizonyosan a közeljövőben sem fog megváltozni. Az újrahasznosítható energiák terén jelentős fejlődés következett be az utóbbi években, de mindez kevés. Nincs elég energia a Föld lakosai számára.

Rade Basta, a Belgrádi Erőművek Közvállalat igazgatója a minap nyilvános felhívást intézett a külföldi energetikai társaságokhoz, támogassák egy lehetséges atomerőmű felépítését Szerbiában – írja a b92.

Véleménye szerint az energetikai biztonság, a gazdasági fejlődés, a hatásos környezetvédelem globális célok, amik amiatt egyetlen ország sem állíthatja magáról, hogy energiabiztonságban van. Egyes orszá-gok nehezen jutnak energiához, mások pedig gazdálkodnak a források felett, és ezzel diktálják a globális fejlődés irányát és menetét.

– Szerbiának jó geostratégiai elhelyezkedése van, amit jól tudna hasznosítani az energiaágazatban. Az energiának mintegy 15 százalékát nyerik ki az atomerőművekből globális szinten. A világ 450 atomerő-művének harmada van Európában, jelenleg pedig 60 erőmű bővítése, illetve építése folyik. Szerbiát 10 atomerőmű veszi körül 400 kilométeres körzetben – mondta az igazgató.

Atomerőműveket találhatunk Magyarország, Románia, Horvátország, Szlovénia, Bulgária területén, némelyik ország a bővítést tervezi. A magyarországi Pakson jelenleg is új atomreaktorok beüzemelése folyik. Mindezek alapján Basta úgy véli, teljesen indokolt, hogy Szerbiának is legyen atomerőműve.

–  Az országnak fel kell oldani az atomerőművek építésére vonatkozó moratóriumot, beruházókat kell bevonzania erre a projektre. A kivitelezéshez hatalmas tőkére, fejlett technológiára és nagy szakértelem-re van szükség, Szerbia azonban egyiket sem birtokolja jelenleg, ezért külföldi beruházókra lenne szükség. Emiatt felhívom az összes amerikai és európai energetikai nagyhatalmat, valamint a hitelezőket, gondolkozzanak el ennek a beruházásnak a lehetőségén. Szerintem ez egy olyan projekt lenne, amiből minden fél profitálna, és hosszú távon is segítséget nyújtana az energiaválság rendezésében – közölte meglátását a Belgrádi Erőművek Közvállalat igazgatója.