2024. április 26., péntek
BÁCSFEKETEHEGY

Készülnek a Záporkára

Hamarosan vers- és prózamondó versenyt tart a bácsfeketehegyi Izida

A Izida Anya- és Gyermekvédelmi Egyesület az idei évben ismét hagyományos formában szeretné megszervezni a Záporka Vers- és Prózamondó Találkozót. Az eseményre október 23-án, szombaton fog sor kerülni Bácsfeketehegyen, és az egyesület már javában dolgozik az előkészületeken. Papp Boglárka, az Izida koordinátora arról számolt be lapunknak, hogy semmiképpen sem szeretnék online formában megtartani a rendezvényt.

– Megpróbáljuk élőben, hagyományos módon megszervezni a Záporkát, mert tavaly a járványhelyzet miatt online verzióra kényszerültünk. A zsűrivel komoly megbeszélést folytattunk erről a formáról, és arra jutottunk, hogy a sérült és fogyatékkal élő gyerekeknek ez nem igazán vált be, nem jöttek át a versek. Valószínűleg a felkészítő tanárok sem tudtak annyit foglalkozni velük, mert voltak időszakok, amikor az iskolák nem működtek. Az idén úgy gondoltuk, hogy pozitívan állunk hozzá, és a Bácsfeketehegy Magyar Művelődési és Helytörténeti Egyesület székházában élőben szervezzük meg a versenyt. Meglátjuk, hogy minden rendben lesz-e, mert napi szinten változhat a helyzet, de ha a vírus közbeszól, akkor nem megyünk az online térbe, hanem tavaszra halasztjuk a rendezvényt – mondta el Papp, majd arról is szólt, hogy a verseny meghívóit szétküldték különböző intézményeknek, iskoláknak és szervezeteknek. Lassan érkeznek a bejelentkezések, idáig húsz nevező van, de reményeik szerint még ennyien csatlakoznak hozzájuk. A Záporka Vers- és Prózamondó Találkozót az idei évben támogatja a Magyar Nemzeti Tanács, a tartományi kulturális titkárság, valamint a HUSRB/1903/31/0066 BACROUTE elnevezésű IPA-projektum keretében is támogatáshoz jut a rendezvény.

A koordinátor arról is beszámolt, hogy az elmúlt héten zárult egy nehezebb időszak az Izida életében, ugyanis az új törvények miatt nem tudták regisztrálni a szervezet mikrobuszát, mint a korábbi években. A különböző procedúrák miatt az Izida napközije hatvan napig mikrobusz nélkül volt, ami azt jelentette, hogy nem tudták a felhasználókat beszállítani a foglalkozásokra. A bácsfeketehegyi felhasználók esetében ez nem jelentett akkor gondot, viszont a község másik két településéről a szülők, nevelőszülők kénytelenek voltak maguk megoldani az utaztatást. Papp Boglárka elmondta, hogy mindenki örömére a regisztrációt sikerült véghez vinni, és a héten már a megszokott rend szerint működött az Izida napközije.

A koordinátor azt is elmondta, hogy július eleje óta öt közmunkás segíti az Izida napközijének munkáját. Ők a konyhában, a kertben és a kreatív műhelyekben dolgoznak, valamint egy varrónő is van köztük.