2024. április 26., péntek

Kon: Két és félszer annyian halnak meg a korona miatt, mint amennyit hivatalosan közölnek

Rendkívüli járványhelyzet van Szerbiában, de szerencsére nem katasztrofális, mert nincs szükség arra, hogy sürgősen bővítsék a kórházi kapacitásokat – értékelte a jelenlegi helyzetet az N1 műsorában Predrag Kon epidemiológus.

A hivatalos adatok szerint átlagosan minden huszonhetedik percben valaki életét veszti Szerbiában a koronavírussal összefüggésbe hozható egészségügyi problémák miatt, de ha objektíven vizsgáljuk a dolgokat, valójában minden tizedik percben meghal valaki a járvány miatt – folytatta a szakértő.

Predrag Kon az N1 műsorában kiemelte, hogy ténylegesen mindenképpen nagyobb az elhunytak száma annál, amennyit a hivatalos statisztika jegyez, véleménye szerint két és félszer többen vesztik életüket a koronavírus miatt, mint amennyi haláleset a kimutatásban szerepel.

Hozzátette, hogy pontos adatokat azonban csak az esetek felülvizsgálása után kaphatunk. A szakértő nem tudott választ adni arra, hogy a felülvizsgálást miért nem végzik el rendszeresen, mint ahogyan ezt korábban ő is kérte.