2024. április 26., péntek

Vologyint választották meg ismét az orosz parlamenti alsóház elnökének

Vjacseszlav Vologyint választották meg kedden az orosz szövetségi parlament új összetételű alsóháza, az Állami Duma elnökének.

A kormányzó Egységes Oroszország párt által jelölt Vologyin a lehetséges 450-ből 360 szavazatot kapott. Kommunista párti ellenfelére, Dmitrij Novikovra 61-en voksoltak.

A szeptemberben megtartott választás eredményeképpen az Egységes Oroszország a szövetségi alsóházban 324, az Oroszországi Föderáció Kommunista Pártja 57, a baloldali populista Igazságos Oroszország - Hazafiak - Az Igazságért párt 27, a jobboldali populista Oroszország Liberális Demokrata Pártja 21, a tavaly megalakult Új Emberek párt pedig 13 mandátumhoz jutott. Egyéni választókörzetekből három kisebb párt képviselője és öt független jelölt is bekerült.

A választási eredményt - csalásra hivatkozva - több ellenzéki szervezet megkérdőjelezte.

Az alsóház alakuló ülését a 84 éves Valentyina Tyereskova, a kormánypárt képviselője, a világ első női űrhajósa nyitotta meg. Tyereskova volt az, aki a tavaly végrehajtott alkotmánymódosítás során azt indítványozta, hogy ,,nullázzák le" Vlagyimir Putyin hivatalban lévő elnök eddigi államfői mandátumait.

Az alaptörvényről megtartott országos szavazás így megnyitotta a lehetőséget Putyin előtt, hogy 2024-ben és akár 2030-ban is ismét jelöltethesse magát erre a tisztségre.