2024. április 26., péntek
ÚSZÁS – VILÁGKUPA, BUDAPEST

Cseh László csodálatos búcsúja

Milák Kristóf kétszer is országos csúcsot úszott 50 méter háton pénteken a Duna Arénában zajló rövid pályás világkupa második napján, amelyen hivatalosan is elbúcsúztatták a tokiói olimpiát követően visszavonult Cseh Lászlót.

Milák a délelőtti előfutamok során még „csak” öt századot faragott Bohus Richárd 2019-es, 23,39 másodperces rekordjából, az esti döntőben azonban közel három tizeddel ennél is gyorsabb volt, 23,08 másodpercre javítva idejét. Ugyanebben a számban Szabó Szebasztián lett a harmadik, egyéni csúcsából (24,49) több mint egy másodpercet javítva (23,47). Milák 100 méter gyorson is a dobogóra állhatott, harmadikként zárt, míg Kalmár Ákos 1500 méter gyorson, Jakabos Zsuzsanna 400 méter vegyesen, Kós Hubert pedig 200 méter pillangón lett második.

A versenynap legfontosabb pillanatai csak a döntők után következtek, ugyanis ekkor rendezték a tokiói olimpia után visszavonult Cseh László búcsúztatását. A többek között négyszeres olimpiai ezüst- és kétszeres bronzérmes, világ- és Európa-bajnok klasszist álló ovációval, hosszan tartó tapssal fogadta a közönség, majd az ünnepelt mind a négy úszásnemben teljesített egy hosszt. Először pillangón pályatársával, a hozzá hasonlóan a tokiói játékok után visszavonult, a közönség soraiból „meglepetésszerűen” kiválasztott Bernek Péterrel tempózott, majd a 200 méter hát 1980-as, moszkvai olimpiai aranyérmese, Wladár Sándor, a Magyar Úszószövetség elnöke csatlakozott hozzá. Ezt követően jött a 84 esztendős Kiss Miklós, aki az alapokra tanította Cseh Lászlót, ő mellen úszott a klasszissal. Pályafutása utolsó hosszára a világkupán részt vevő magyar úszók – akikhez csatlakozott a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka is – kísérték el Cseh Lászlót, a célba érkezést követően pedig közös vizes „pancsolás” következett, sőt, miután kiszállt a medencéből, profi úszótól ritkán, a strandokon annál gyakrabban előforduló „bombával” Cseh László még visszaugrott.

Négy érmet nyertek a magyarok a világkupaverseny szombati zárónapján. Férfi 400 méter vegyesen Holló Balázs a második (4:09,07 perc), Kós Hubert (4:09,24) pedig a harmadik lett. Férfi 50 méter pillangón Szabó lett második (22,24 másodperc), míg Milák 200 méter gyorson zárt harmadikként (1:42,61).