2024. április 26., péntek

Kinevezték Tunézia új kormányát és első női miniszterelnökét

Tunéziában új kormányt nevezett ki Kaisz Szaíd államfő azt követően, hogy július 25-én felmentette az előző kabinenet.

Az ország történetében ugyan először bízták a kormányalakítást nőre, Nadzsla Buden Romdán akadémikusra, neki és a vele dolgozó minisztereknek azonban jelentősen csökkentették jogkörét az elnöki hatalomátvételt követően.

Budent szeptember 29-én nevezték ki, több mint két hónappal azután, hogy az államfő július 25-én menesztette Hisem Mesisi kormányfőt.

A 63 éves Buden az eskütételen mondott beszédében kijelentette, hogy a korrupció elleni küzdelem lesz legfontosabb célja kormányának, amelynek vezetőjén kívül 25 tagja van.

Az új kormány beiktatása egy nappal azután történt, hogy Tuniszban újabb tüntetés volt a Szaíd által bevezetett rendkívüli intézkedések ellen. A megmozduláson mintegy hatezren vettek részt a fővárosban.

Két hónapnyi bizonytalanság után Szaíd szeptember 22-én rendeletet adott ki, amelyben hivatalosan is felfüggesztette az alkotmány több cikkelyét, és kivételes intézkedéseket vezetett be, amelyeket ideiglenesnek szánt, amíg a politikai reformok - többek között a 2014-es alkotmány módosítás - megvalósul.