2024. április 26., péntek

Virágvásár Nagybecskereken

Háromnapos, eladással egybekötött virágkiállítás vette kezdetét tegnap Nagybecskerek főterén. A hűvös, szeles idő ellenére volt érdeklődés és remélhetőleg szombatig sok látogatója lesz a rendezvénynek, melyet a helybeli Turisztikai Szövetség szervezett meg.

Virágdíszben várja a következő napokban a sétálókat a város. Sokan már ma vásárlási szándékkal érkeztek a főtérre.

– Téli, szezonális virágokat árulunk, de kínálatunkban megtalálhatók a szobanövények is. Egy kicsit hideg van, de van kereslet a virágra. Most mennek a krizantémok, árvácskák. Meg vagyunk elégedve, vagyis remélem, hogy a végén meg leszünk – hallottuk a temerini Erdei Gabriellától.

A virágkertészet rendkívül sok kézi munkát igényel, ezért rájuk is kedvezőtlen hatással van a fiatalok elvándorlása. Ugyanis sokan nem folytatják a szülők által felépített vállalkozást.

– Rózsatöveket, fákat és krizantémokat nevelek. Abban a helyzetben vagyunk, hogy nem találunk munkásokat. És ez nagyon megnehezíti a termelést. Hiába volna rá igény, nem tudunk annyi mennyiséget kitermelni, amennyire szükség van – mondta a kishegyesi Katona Nóra.

A kaktuszok és a pozsgás növények sokszor nem keltik fel egyből az ember figyelmét. De aki szereti őket, az nem sajnálja a rávalót és megvesz néhányat közülük. Ezt tapasztalja a legismertebb vajdasági kaktusztermelő.

– Már 18 éve foglalkozok ezzel. Kezdetben nem tudtam olyan sokat ezekről a növényekről, de idővel eljutottam odáig, hogy mestere, sőt nagymestere lettem a kaktuszok termesztésének. 250-300 kaktuszfajtám van, magam sem tudom a pontos számot, de mintegy száz fajtát eladásra termesztek – mesélte Pavle Filep.

A hidegebb idő beállta kedvez a virágok és a zöld növények ültetésére. A kertészek szerint ilyenkor sokkal jobban „megfogja” a növény a földet és tavasszal újult erővel tud indulni a helyén.