2024. április 26., péntek
SPORTBULVÁR

Visszavonul a legsikeresebb szumós

A 36 éves, mongol születésű Hakuho karrierje során 45 kiemelt tornát nyert, ám az utóbbi években térdpanaszai miatt alig tudott versenyezni. A japán média múlt hétfői beszámolói egy, a sportolóhoz közel álló forrásra hivatkozva közölték a szumós visszavonulással kapcsolatos terveit.

Hakuho azok után, hogy hat versenyt kihagyott, júliusban veretlenül, 15:0-s mérleggel megnyerte a nagojai tornát, ám a hírek szerint a jövőben így is inkább saját szumóistállója megnyitására koncentrál majd. Erre azok után lesz lehetősége, hogy 2019-ben megkapta a japán állampolgárságot.

A Monkhbatyn Davaajargal néven született versenyző karrierje során 1187 győzelmet aratott, ebből 1093-at a legmagasabb divízióban. Ő a sportág 69. jokozunája, 2007 júliusában kapta meg a rangot, egy évvel azután, hogy megnyerte első nagy tornáját. Pályafutása első éveiben hatalmas csatákat vívott honfitársával, az ugyancsak jokozuna Aszasorijuval, utóbbi 2010-es visszavonulása után pedig gyakorlatilag egyeduralkodója lett a sportágnak.

A szumóban – amely Japán egyik nemzeti sportja – a sportolóknak minden versenyen meg kell küzdeniük a korábban elért rangjukért, egy számukra negatív eredménnyel záruló torna után a kivívott pozíciójukat elvesztik, így az előrelépés nagyon nehéz.

Biles már bánja az olimpiát

A 24 esztendős Simone Biles a New York magazinnak azt mondta, azok után, amiket átélt az elmúlt hét esztendőben, soha nem kellett volna már olimpiai csapatban szerepelnie. „Ki kellett volna szállnom már jóval Tokió előtt, amikor két évig Larry Nassarról szóltak a hírek a médiában” – utalt a 2016-os riói olimpián négy aranyat nyert Biles arra a zaklatási ügyre, amelynek nyomán Nassar sportorvost 2017 decemberében a maximálisan kiszabható hatvanéves börtönbüntetésre ítélték gyermekekről készült pornográf felvételek birtoklása és szexuális visszaélések miatt. Biles 2018 januárjában vallott arról, hogy Nassar őt is zaklatta.

Nassar több mint két évtizeden át dolgozott a tornaszövetségnek és a Michigan Állami Egyetemnek, az általa elkövetett zaklatásokról pedig még Biles előtt olyan neves, olimpiai bajnok tornászok számoltak be, mint Aly Raisman, Gabby Douglas és McKayla Maroney. A sportorvost – aki 2017 novemberében bűnösnek vallotta magát, és beismerte a többrendbeli szexuális zaklatást – legalább 125 lány és fiatal nő szexuális zaklatásával vádolták meg.

„Ugyanakkor nem akartam engedni, hogy elvegye tőlem mindazt, amiért hatéves korom óta dolgoztam” – tette hozzá a 19-szeres világbajnok tornásznő. Biles több szeren és az összetettben is aranyesélyesként utazott el Tokióba, ahol aztán az első szer, az ugrás után visszalépett a csapatversenytől, csak kívülről szurkolt társainak, és azt mondta, mentális egészsége megőrzése érdekében tett így. „Korábban még soha nem változott meg ennyire gyorsan a felfogásom arról, hogy a dobogón akarok állni, arra, hogy csak haza szeretnék menni, önállóan, mankók nélkül” – nyilatkozta Biles, aki attól tartott Tokióban, hogy ha a rá nehezedő nyomás következtében tovább erőlteti a versenyzést, akkor megsérülhet. Hozzátette, a gerendán megnyert bronzérme egy „apró győzelem” volt számára a japán fővárosban.

Teniszdressz a Hírességek Csarnokában

Emma Raducanu brit teniszezőnek a US Open döntőjében viselt győztes felszerelése is helyet kap a tenisztörténelem hivatalos múzeumában.

A brit tehetség két hete történelmet írt azzal, hogy a selejtezőből indulva megnyerte az amerikai nyílt teniszbajnokságot New Yorkban. Raducanu a torna fináléjában viselt felszerelését felajánlotta a newporti székhelyű Hírességek Csarnokának.

„Minden idők első, selejtezőből indult és komoly címet nyert játékosának helye van a tenisztörténelem otthonában!” – írta egy Twitter-bejegyzésben a múzeum hétfőn.

A US Open döntőjében a 19 éves kanadai Leylah Fernandez volt Raducanu ellenfele, és a 18 esztendős teniszező meglepte a világot azzal, hogy szettveszteség nélkül – 44 év után első brit női játékosként – megnyerte az év utolsó Grand Slam-tornáját.