2024. április 26., péntek

Rengett Pakisztán...

Több mint száz vályogház összeomlott, számos épület megrongálódott abban a tegnap hajnali földrengésben, amely délnyugat-pakisztáni Beludzsisztán tartományt rázta meg. Az 5,7-es erősségű rengésnek legalább húsz halottja és mintegy 300 sérültje van. A helyi idő szerint hajnali 3 körül bekövetkezett rengés epicentruma 20 kilométer mélyen volt, körülbelül száz kilométerre az Afganisztánnal határos tartomány székhelyétől, Kvettától. A katasztrófavédelem helyi vezetője szerint sokan a leomlott épületek alatt rekedtek, s félő emiatt, hogy az áldozatok száma nőni fog.

Pakisztánban, amely egymásnak feszülő tektonikus lemezek felett fekszik, gyakoriak a földrengések. Nyolcvanhat éve, 1935-ben Kvettát egy 7,7-es erősségű földrengés rázta meg, amelyben 30–60 ezer ember lelte halálát, a város nagy része megsemmisült.

Tizenhat évvel ezelőtt, 2005-ben a fővárostól, Iszlámábádtól mintegy 95 km-re északkeletre bekövetkezett 7,6-os erősségű rengés mintegy 73 ezer ember halálát okozta.

...és Közép-Dalmácia

Szerdán este 4,6-os erősségű földrengés rázta meg Horvátországot. Epicentruma Splittől 40 kilométerre, a boszniai határhoz közeli Trinjben volt. Csak jelentéktelen károkról érkeztek bejelentések.

Ines Ivančić szeizmológus elmondta: egész Horvátország szeizmikusan aktív, a tengermellék pedig rendkívül aktív terület. 1898-ban itt egy 8,9 erősségű földmozgás áldozatokat is követelt, és épületeket semmisített meg – hangsúlyozta, hozzátéve: a szerda estihez hasonló intenzitású földrengés a térségben nem számít ritkaságnak: egy 4,6-os erősségűt 2018-ban, egy 4,7-es erősségűt pedig 2013-ban is mértek.

Az elmúlt másfél évben két nagyobb földrengés is sújtotta Horvátországot. A fővárosban és környékén tavaly március 22-én bekövetkezett 5,6-os, majd 5,1-es erősségű földmozgásban számos épület megrongálódott, egy ember meghalt, és többen megsérültek. Az utórengések hónapokig tartottak. December 28-án és 29-én két erősebb (5,2-es, illetve 6,3-es erősségű) rengés Közép-Horvátországot rázta meg. A Petrinja és Sisak közelében történt földmozgások hét életet követeltek és 28 sérültjük volt, az utórengések még most is tartanak.