2024. április 26., péntek

A kormány nem tesz semmit, mert a választásokra készül?

A koronavírus-járvány elleni hatékony küzdelem és gyors oltóanyag-beszerzés után Szerbiában „elhervadtak a babérok", ugyanis itt van a legtöbb fertőzött Európában, a kormány pedig nem tesz semmit, mert a választásokra készül, így fogalmaz cikkében a német Süddeutsche Zeitung.

Slobodan Marković, az Orvostudományi Kar professzora büntetőfeljelentést tett a belgrádi ügyészségen Ana Brnabić kormányfő ellen, áll a Süddeutsche Zeitung szövegének kezdetén, kiemelve, hogy a szakember a miniszterelnök tétlensége miatt döntött így. Mint írják, sehol a kontinensen nincs annyi fertőzött, mint Szerbiában.

A müncheni lap rámutat arra, hogy naponta több mint hétezer új fertőzött van Szerbiában, minden harmadik elvégzett teszt eredménye pozitív. Az Együtt a Covid ellen nevet viselő csoportosulás szerint a kórházak megteltek, nincs elegendő lélegeztetőgép, sem egészségügyi személyzet. A német lap szerint a szerbiai illetékesek azonban semmit sem tesznek ez ellen.

A lap hozzáteszi, hogy a lakosság körében bizalmatlanság alakult ki a kormány iránt, mert mint írják, Szerbiában figyelmen kívül hagyják a szakértők véleményét.