2024. április 26., péntek

Zöld utakon

Bicikliút épül a Pétervárad és Belcsény között húzódó vasúti sínek helyén

A tartományi és köztársasági állami szervek közös munkájának eredményeként 17,5 kilométer hosszú „zöld kerékpárút” épül a Fruška gorán – jelentette be tegnap Nenad Ivanišević tartományi gazdasági és idegenforgalmi titkár. A Péterváradot és Belcsényt (Beočint) összekötő bicikliutat azoknak a síneknek a nyomvonalára tervezik, amelyeket 2016-ban szüntetett meg a Szerbiai Vasutak Közvállalat.

A régi nyomokon épülő új bicikliutat európai mércék szerint építik meg. A tervek kidolgoztatására 22 millió dinárt irányoztak elő – mondta Enes Buhić, az építészeti, közlekedési és infrastrukturális minisztérium államtitkára. A projekt dokumentációját még az idén véglegesítik, így a jövő évi költségvetésből már el tudják különítenek a megvalósításához szükséges eszközöket. A közbeszerzési eljárások lebonyolítása után már 2022 végén használhatják az első biciklisek az új utat – hangsúlyozta Ivanišević.

Nenad Ivanišević: A kerékpáros turizmus fejlesztését szorgalmazza a tartomány (Fotó: Dávid Csilla)

Nenad Ivanišević: A kerékpáros turizmus fejlesztését szorgalmazza a tartomány (Fotó: Dávid Csilla)

– A titkárság külön figyelmet fordít arra, hogy területeinken folyamatosan fejlődjön a kerékpáros turizmus. A legrosszabb évben, a koronavírus-járvány ideje alatt is csaknem 17 ezer biciklis turista látogatott el a Fruška gorára. Újvidék két nagyon fontos európai zöld kerékpárút vonzásában van: érintik az Euro Velo 6-os és 11-es utak is. Ez kitűnő lehetőség arra, hogy további tartalmakkal gazdagítsuk Vajdaság idegenforgalmi kínálatát – mondta a titkár.

Ivanišević bejelentette azt is, hogy a közeljövőben bemutatják azt az új applikációt is, amely tartalmazza a Fruška gora teljes bicikliút-hálózatát. Emellett jelenleg arról is tárgyalnak, hogy a gazdasági és idegenforgalmi titkárság a jövőben a kerékpárok gyártását is támogatni fogja. Az a cél ugyanis, hogy a hazai termelést serkentsék – hangsúlyozta a titkár.

Ugyanakkor megemlítette azt is, hogy jövőre a környezetvédelmileg elfogadható projektek kerülnek előtérbe: januártól a tartományi kiírásokon kizárólag az energiatakarékos eszközök beszerzésére lehet pályázni. A vállalkozók tehát csak akkor kérelmezhetik a segítséget, ha energiahatékonysági szempontból megfelelő gépeket és eszközöket vásárolnak.