2024. április 26., péntek

Kettős könyvelésért egy év börtön

Az idén már a második bűnügyben ítélte el a bíróság Nicolas Sarkozy francia exelnököt

Másodszor ítélték tényleges szabadságvesztésre az idén Nicolas Sarkozy volt francia államfőt. Tegnap a 2012-es elnökválasztási kampányának törvénytelen finanszírozása miatt szabtak ki rá első fokon egy év börtönbüntetést, ami ellen az ügyvédje fellebbezést jelentett be. Sarkozy, aki elektromos nyomkövetővel kiválthatja a börtönbevonulást, meg sem jelent az ítélethirdetésen.

Egy év szabadságvesztésre ítélte a párizsi bíróság tegnap Nicolas Sarkozy korábbi francia államfőt 2012-es elnökválasztási kampánya törvénytelen finanszírozása miatt. Sarkozy 2007. május 16-ától öt évig volt Franciaország elnöke. Szerette volna újraválasztatni magát, ám ez nem sikerült.

Az ítélet nem jogerős; kihirdetését meg sem hallgatta az exelnök, akinek az ügyvédje már jelezte: fellebbezést nyújtanak be. A bírósági döntés értelmében nem kell börtönbe vonulnia, a büntetését ugyanis – a kezére vagy a lábára helyezhető – elektromos nyomkövető viselésével kiválthatja.
Azért ítélték el, mert újraválasztása érdekében Sarkozy és segítői a 2012-es kampányban a törvényileg engedélyezett összegnél, azaz 22,5 millió eurónál jóval többet (42,8 millió eurót) költöttek el a népszerűsítésére, amit a vádlott korábban tagadni próbált. A „megszaladt” kiadásokat a politikus nagygyűléseit szervező Bygmalion kommunikációs cég hamis számlákkal és kettős könyvelési trükkökkel próbálta elrejteni a hatóságok elől. A nyomok eltüntetésében résztvevők közül tizenhármat korábban már szintén börtönbüntetéssel sújtottak. (Furcsa mód Sarkozy 2007-es elnökválasztási kampányára is a gyanú árnyéka vetült: többen azt rebesgették, hogy akkor Moammer el-Kadhafi líbiai vezetőtől is kapott titokban jó néhány millió eurót.)

Sarkozy nem csak a tegnapi ítélethirdetésre nem volt kíváncsi, a tárgyalásokat is hanyagolta. Mindössze egyszer jelent meg a bíróságon. Akkor pedig azt mondta, hogy a 2012-es kampányban nem jutott ideje számviteli részletkérdésekkel foglalkozni, mivel az ország vezetésére kellett figyelnie. Tagadta egyúttal, hogy valaha is felelőtlenül bánt volna a közpénzekkel.

A 66 éves exelnök még mindig a francia jobboldal ismert és népszerű alakja, jóllehet az elmúlt években több nyomozás és büntetőeljárás indult ellene gyanús pénzügyei miatt. Az idén márciusban egyszer már elítélték (nem jogerősen) egy másik ügyben. Egy év letöltendő és két év felfüggesztett börtönbüntetést róttak ki rá, korrupcióért és befolyással való üzérkedésért. A háromból azonban azt az egy évet sem kell(ene) letöltenie. A bíró ugyanis megelégedne azzal is, ha az ítélet ellen fellebbező Sarkozy otthon maradna elektromos megfigyelőeszközzel a kezén, vagy a lábán.

Akár felmentik, akár nem, azt nem moshatja le magáról, hogy Franciaország újkori történelmében ő az első a volt elnökök közül, akit tényleges börtönfogságra ítéltek. És ki tudja, hogy még hány ítélet vár rá, hiszen egyéb jogi procedúráinak lezárása majd csak ezután várható.

Hivatali elődje, Jacques Chirac is megjárta, de rá 2011-ben „csak” (két év) felfüggesztett szabadságvesztést szabtak ki, amiért párizsi polgármesterként visszaélt hivatalával és korrupcióba keveredett.