2024. április 26., péntek

Nem csillapodnak a kedélyek a horvát csevap körül

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a zágrábi Insta@Food étterem egy újabb ételfajtát vett fel a menüjébe, amely nem más, mint a „mljevenika”, amely valójában a csevapnak felel meg.

A zágrábi étterem tulajdonosa elmondta, hogy az új elnevezést azért adták, hogy ne sértsék meg szomszédaikat.

– Tekintettel arra, hogy Bosznai-Hercegovinát a csevap hazájának is tekintik, úgy döntöttünk, hogy kitalálunk valamit, ami csakis a miénk, horvátoké. Annak céljából, hogy ne sértsük meg a szomszédos ország polgárait, megalkottuk a mljevenikát – mondta a horvát sajtónak nyilatkozva Domagoj Delač, az Insta@Food tulajdonosa.

A hírt azonnal felkapták a közösségi hálón is, és azóta záporoznak a témához kötődő reakciók, írja a B92.

Sokan úgy gondolják, hogy csak a tulajdonos jó marketingfogásáról van szó. Vannak, akik azt „kezdeményezik”, hogy más ételek esetében is lehetne találni horvát megfelelőt az elnevezést illetően, és egy sor javaslatot tettek, tréfásan kezelve az ügyet. Egyesek szerint pl. a Karagyorgye-szeletet Fekete György-szeletnek, a fasírtot húsballonoknak, a salátát klorofillevélkének, a vörösbort pedig „vörös, de nem áfonyá”-nak neveznék el.

Olyan vélemény is megjelent a közösségi oldalakon, hogy az átnevezés teljesen felesleges, ha figyelembe vesszük, hogy a csevap nem boszniai, hanem török eredetű megnevezés.