2024. április 16., kedd

Őszi munkálatok a Komgradban

Temető-karbantartás, lomtalanítás, közelgő fűtésidény

Megérkezett az ősz, ezzel a topolyai Komgrad Kommunális Közvállalatban is sorra kerülnek az évszakra jellemző munkálatok. Jelenleg zajlik a temetők karbantartása, tegnap a zsidó temetőben kaszáltak, előző nap pedig a Keleti temetőt tették rendbe. A napokban a kerékpárutakra ránőtt gallyakat is metszik, hamarosan az esővíz-elvezető árkokat tisztítják. Október második felében szervezik meg a hagyományos őszi lomtalanítási akciójukat, amikor is a méretesebb lakossági hulladék begyűjtésére konténereket helyeznek ki Topolya több pontjára, az előre meghatározott napokon. Domány Dudás Diana, a közvállalat igazgatónője elárulta, hogy a múlt évben alkalmazott és bevált menet alapján bonyolítják le az idei akciót is.

– Tavaly azt tapasztaltuk, hogy a kéthetesre bővült akciónk menete jobban megfelelt a polgároknak, mint a rövidebb időtartammal megszervezett időbeosztás. Az idén október 18-a és 26-a között szervezzük meg a lomtalanítást. A Komgrad továbbra is díjmentesen biztosítja ezt a szolgáltatást a lakosság számára, vagyis a konténerek méretes hulladékkal való megtöltéséért nem kell fizetni. Egyébként a közvállalatunk szükség esetén – ellenszolgáltatás fejében – rendelkezésre bocsátja a konténereket, az 5 köbméteres 2600 dinárba kerül, az 1,1 köbméteres 1500 dinárba kerül fordulónként. Ez a viszonylag újnak mondható szolgáltatásunk egyre népszerűbb a polgárok körében – mondta el a közvállalat igazgatónője, aki szót ejtett arról is, hogy az illegális szemétlerakókkal kapcsolatban sajnos egyre több emberi felelőtlenséggel kell szembesülniük a topolyaiaknak, például a Zentai úti óvoda közvetlen közelében. Bizonyos egyének matracot, kidobásra szánt háztartási gépet, sőt állati tetemet is kihajítottak a főút mellé. Az igazgatónő felelős viselkedésre kéri valamennyi topolyai polgárt, hiszen csak az élhet rendezett közegben, aki a saját életközösségére lelkiismeretesen vigyáz. A témához kapcsolódóan érdeklődtünk a békovai székhelyű Regionális Hulladéktároló Kft.-vel történő együttműködésről is.

– A Regionális Hulladéktároló Kft.-vel állandó és jó az együttműködésünk. Az elmúlt egy évben már mondhatni gördülékenyen zajlott a Topolyáról történő szemételszállítás. Napi szinten alkalomtól függően 15–25 000 kilogramm szemetet adunk át az átvevőponton a transzferállomás részére, ahonnan továbbszállítják Békovára a rakományt. Ebben a pillanatban több faluban is mi végezzük a hulladék begyűjtését és elszállítását, ezek a települések Gunaras, Kisbelgrád, Tomislavci és Karađorđevo – mondta el az igazgatónő.

Marina Klobušickitől, a Komgrad kommunikációval megbízott munkatársától megtudtuk, hogy már készülnek a fűtésidényre is.
– Jelenleg is nagy lendülettel veszik igénybe a polgárok a kéményseprés szolgáltatásunkat. Ennek díja változatlan, 1000 dinárba kerül egy-egy füstelvezető szakszerű kitakarítása. A falvakban is ugyanezt a költséget számoljuk fel, emellett ebben az esetben az útiköltséget is meg kell térítenie a polgárnak. Az érdeklődők a 024/712-510-es elérhetőségen tudnak időpontot foglalni, illetve előzetesen a kiszállás előtt telefonon felkeressük a háztartásokat, hogy biztosan otthon találjuk a megrendelőt – mondta el a szóvivő, aki azt is hozzátette, hogy a múlt szezonban a topolyai lakások fűtése zavartalanul, kiesés nélkül működött.
– Topolyán 380 lakás fűtését látja el a Komgrad közvállalat, közel 100 háztartás kapcsolódhatna még fel a rendszerre, ők ugyanis másként oldják meg a lakások fűtését. Nem olyan régen sikerült korszerűsítenünk, energiahatékonnyá tennünk a távfűtő-szolgáltatásunkat. A költséges és környezetszennyező mazutfűtés után gázkazánokra tértünk rá. A fűtőtestek karbantartása, konzerválása, a fogyóeszközök cseréje és a hálózat takarítása után jelenleg zajlik a rendszer feltöltése – tudtuk meg Marina Klubušickitől.

Az igazgatónő végezetül felhívta a figyelmet arra is, hogy a közelgő gyermekheti programsorozatba a Komgrad is bekapcsolódik, az iskoláskor előtti intézmény kicsinyeinek – és rajtuk keresztül a szülőknek – a figyelmét szeretnék felhívni a szelektív hulladékgyűjtés fontosságára.