2024. március 29., péntek

Új homokbánya Kanizsamonostornál

Kanizsamonostor és Feketetó között a nyár folyamán több hektáros területen mély gödröt ástak, ami felkeltette az erre közlekedő polgárok érdeklődését. Mint a csókai önkormányzattól megtudtuk, a korábban erdős, bokros természetes környezetben homokbányászattal kezdett el foglalkozni a nagykikindai Graditelj építőipari vállalat.

A kis észak-bánáti falucska, Kanizsamonostor körül az elmúlt évtizedekben már vagy fél tucat homokbányát nyitottak, amelyeknek egy része még ma is üzemel. A bányagödrökben összegyűlik a talajvíz és a kitermelés abbahagyása után valódi kis oázisok, vizes élőhelyek alakulnak ki. Sajnos akadnak olyan felelőtlen egyének, akik a felhagyott homokbányákat alkalmasnak találják arra, hogy az otthoni hulladékot, bontástörmeléket és mindenféle szemetet beledobáljanak. Pedig ezek a kis tavak nagyon sok rovart, emlőst és madarat vonzanak. A bányagödrök falában egész partifecsketelepek alakulnak ki, amelyek szomszédságában a homokos, löszös partoldalban színes gyurgyalagok is költenek.

Fotó: Gergely József

Fotó: Gergely József

Az új homokbányától nem messze két magyarországi, budapesti fiatal vállalkozó megvásárolta a moholi K. József tulajdonát képező egyik 4-5 hektárt kitevő területet, ahol korábban szintén homokbányászás folyt. A Feketetó „hivatalos” szemétlerakója közelében található bányagödröket horgásztóvá, hétvégi kirándulásokra, pihenésre és kikapcsolódásra alkalmas területté szeretnék átalakítani. A környéken élők azt remélik, hogy a gazos, szemetes, elhanyagolt terület rendezése után vonzóbb célponttá válik a két kis észak-bánáti falu, és az átutazók is megállnak hosszabb-rövidebb időre, hogy megismerkedjenek a környék természeti adottságaival, az Aranka menti szikesek természeti park látnivalóival.