2024. április 26., péntek

Konstruktív megoldás kell

Ursula von der Leyen: Belgrádnak és Pristinának párbeszédre kell törekedni, hogy csökkenthessék a feszültséget

– Koszovót is, ahogy az egész Nyugat-Balkánt, a jövőben az Európai Unió részeként látjuk – emelte ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke nyugat-balkáni körútja során, amikor Albin Kurtival, Koszovó miniszterelnökével tartott közös sajtótájékoztatót. Rámutatott, hogy ez meg is valósuljon, nagyon sok folyamaton át kell esniük az országoknak, de ezen az úton a tagjelölt államok nem veszíthetik szem elől a kitűzött céljukat.
Ursula von der Leyen kedden kezdte meg nyugat-balkáni körútját, amikor Albániába, majd Észak-Macedóniába látogatott. Ma volt a legmozgalmasabb napja, hiszen reggel Albin Kurtival és Vjosa Osmanival, Koszovó elnökével tárgyalt. Ez alkalommal Pristinában kiemelte, Koszovónak és Szerbiának a konstruktív párbeszédre kell törekedni, hogy csökkenthessék a feszültséget Koszovó északi, szerbek lakta községeiben. Von der Leyen nyomatékosította, hogy a két félnek a közös jövő kialakításán kell dolgozni, majd rámutatott, hogy amíg ő Koszovóban tárgyal, a belgrádi és pristinai tárgyalók Brüsszelben ültek tárgyalóasztalhoz. Az Európai Bizottság (EB) elnöke szerint csak a párbeszéddel tudnak előrelépni – közölte a Szabad Európa Rádió.
Albin Kurti újságírói kérdésre elmondta, ismertette Von der Leyen asszonnyal a kialakult helyzetet, azt, hogy Szerbia Raška és Novi Pazar környékén megemelte a katonaság harci készenlétét. Ezek a városok pedig Szerbia déli részén találhatók, Koszovó határa közelében. Jarinje és Brnjak határátkelőhöz ezek a városok vannak a legközelebb.
A koszovói miniszterelnök szerb nyelven válaszolt a kérdező újságírónak, elmondta, hogy ők szeretnék visszavonni a ROSU koszovói különleges egységeket a határvonalról, de addig nem tehetik meg, amíg a határ zárlat alatt áll, és amíg Szerbia a katonaságot a határra vezényli. A KFOR-ral abban állapodtak meg, hogy ők veszik át a ROSU helyét, ha azok visszavonulnak, de az ideiglenes koszovói rendszámtáblák továbbra is érvényben maradnak. A szerb fél ezt visszautasította. Kurti szerint ők örülnének a legjobban, ha a határon csak határőrök lennének, ám Koszovó is egyenlő elbírálást követel meg, és egyenlő tiszteletet. Ő kompromisszumos megoldást ajánlott Szerbiának, hogy ne kelljenek ideiglenes táblák a személygépkocsikhoz, ehhez viszont arra van szükség, hogy Szerbia is elismerje Koszovót önálló államként.
Urusla von der Leyen ezúttal is nyomatékosította a Belgrád és Pristina közti párbeszéd folytatásának fontosságát. Hozzátette, Belgrádban is ezt az üzenetet fogja továbbítani.
Urusla von der Leyen Pristina után Podgoricába utazott, hogy Milo Đukanović montenegrói államfővel és Zdravko Krivokapić kormányfővel tárgyaljon. Montenegróból csak este ért Belgrádba, ahol először Aleksandar Vučić szerb államfővel tárgyalt.

csütörtökön viszont Ana Brnabić kormányfővel is tárgyalásokat folytat.
Von der Leyen és Vučić holnap délelőtt megtekinti a 10-es vasúti korridor munkálatait, és közösen elindítják a Niš–Brestovac vasútvonal felújítási és korszerűsítési munkálatait. Ez alkalommal írja alá a Szerbiai Korridorok Közvállalat és a Strabag konzorcium a (Niš–Merdare Pristina felé vezető, majd a Tiranán és Dračon keresztül a tengerig húzódó) Béke autópálya első szakaszának kivitelezéséről szóló szerződést.

A Szerbia és Koszovó közti Brnjak és Jarinje adminisztratív határvonalon tíz nap után is folytatták a tüntetést, az átkelőn a Leposavić–Raška és Ribarići–Zubin potok utakon elhelyezett útzárlatokat nem távolították el. A koszovói oldalon továbbra is a ROSU koszovói különleges egység őrködik, de jelen vannak a KFOR katonái is – jelentette az RTS (Szerbiai Rádió és Televízió), ugyanakkor megjegyezte, hogy az ideiglenes koszovói rendszámtáblák elleni tüntetés még mindig békés.
Mint arra a szerbiai média közölte, Észak-Koszovó szerb községeinek polgármesterei visszautasították a KFOR ajánlatát, miszerint a koszovói különleges egység helyébe lépjenek a KFOR katonái, ugyanis ezek után is érvényben maradna az ideiglenes koszovói rendszámtáblák használatának köztelezettsége a szerb rendszámtáblás járművek esetében.
A helyzet békés, ám a KFOR katonái felügyelik a helyzetet, így ma több alkalommal helikopterből is figyelték a területet, amellett, hogy az egységek a barikádok között is járőröztek.