2024. április 27., szombat

A zentai csata jegyében

Az I. Mákosi Alkotótáborról

A fa megmunkálása, feldolgozása a legrégibb mesterségeink közé tartozik, s ahogyan a kőből, a fából is rengeteg verejtékkel és fáradsággal jár a benne lakozó szobor kiszabadítása. Ha viszont ezt egyszerre többen teszik, akkor a fafaragók szinte nem is érzik a fáradtságot, illetve az idő múlását, mert mindannyian arra összpontosítanak, hogy az előttük lévő farönk mit is súg nekik, hogy milyen szobrot is szabadítsanak ki belőle.

Márpedig az elmúlt hétvégén a zentai Mákosban, távol a város zajától, a Puskás-művészkert elvarázsolt birodalmában három napon keresztül szorgoskodtak a Zentai Interkulturális Központ és a Rozetta Kézműves Társaság szervezésében megrendezett I. Mákosi Alkotótábor résztvevői.
Puskás Ferenc zentai fafaragó, a tábor fő szervezője napilapunknak nyilatkozva elmondta, hogy régóta dédelgette azt az álmot, hogy fafaragó cimborájával elindítsanak Zentán egy fafaragótábort. Eredetileg tavaly akarták megszervezni, de nem jött össze, így most hozták tető alá a rendezvényt, amelyen a fafaragásra helyezték a hangsúlyt, ugyanakkor más kézműves-foglalkozások is helyet kaptak.

– Nem csak fafaragó-, hanem egyfajta alkotótáborként tekintünk a rendezvényre, így eljött két festészetben jártas személy is – ecsetelte Ferenc, aki elmondta azt is, hogy a zentai csata jegyében alkottak, és hogy az elkövetkezőkben is ez lesz a vezérmotívuma a tábornak.
A táborban Puskás Ferenc mellett az úgyszintén zentai Nyilas Frigyes és a bácsföldvári Fülöp Attila szorgoskodott. A fő szervező szerint több kollégáját is meghívta, de közülük többen elfoglaltságaik miatt nem tudtak eleget tenni a felkérésének, viszont rajtuk kívül az egyik barátjának, Ragács Ervinnek a felesége, Bea is készített kisebb fafaragványokat, no meg a táborba lelátogató cimborák gyermekei is kíváncsiságból készítettek kisebb alkotásokat, ezzel is elkezdték bontogatni a szárnyaikat.

A táborban készült alkotások Ferenc szabadidőtelkét, a Puskás-művészkertet díszítik majd, s közülük a legnagyobb, egy török harcost ábrázoló tölgyfa szobor tartópillére lesz az egyik kibővített víkendházának.
Beszélgetőtársunk elmondta azt is, hogy jövőre és az elkövetkező években is meg szeretné szervezni ezt az alkotótábort, előtte még otthonosabbá teszi a telkét, igaz, már jelenleg is hat személyt korrektül el tud szállásolni.
Az alkotótáborban pénteken este a Három Medve sámándobkör tagjai is felléptek.