2024. április 26., péntek

Brnabić: Minden készen áll a védettségi igazolványok bevezetésére

Az állam készen áll a védettségi igazolványok bevezetésére, de ezek nem oldhatják meg varázsütésre a járvány problémáit, esetleg csak ősztönzőleg hathatnak a fiatalokra, hogy nagyobb számban oltassák be magukat - mondta Ana Brnabić kormányfő.

Hozzátette, hogy már 16 napja bejelentették a védettségi igazolványok bevezetésének a lehetőségét, de a döntés erről még nem született meg.

A kormányfő ismét hangsúlyozta az immunizálás jelentőségét, mert mint mondta, csak akkor vethetünk véget a járványnak, ha minél nagyobb számban felvesszük a vakcinát.

Elmondta, hogy Szerbiában eddig a felnőtt lakosság 53,4 százaléka vette fel a védőoltást, de a 18 és a 30 év közöttieknek mindössze 21,4 százaléka oltatta be magát.

Arra is emlékeztetett, hogy pár nappal ezelőtt egy 24 éves oltatlan fiú vesztette életét a koronavírus szövődményeiben, akinek a koronavírus-fertőzésen kívül nem volt más betegsége.

Felhívta a figyelmet arra, hogy nem a védőoltás kötelezővé tevésében látja a megoldást, hanem abban, hogy a polgárok felelősségteljesebb döntéseket hozzanak, és oltassák be magukat.