2024. április 26., péntek
FRIGYHÁZA

Hazajönni, megpihenni!

Firigyháziak X. Találkozója – Ünnepi szentmise, művelődési műsor és szoboravató

„Ha elfáradsz a világban, gyere haza megpihenni, az öreg fák árnyékában szép időkre emlékezni!” Pósa Lajos Anyám intései című költeményének soraival köszöntötte Újhelyi Nándor vasárnap délután a 765 éves múlttal rendelkező Firigyházán a falunapi búcsúra, a Firigyháziak X. Találkozójára hazalátogatott egykori és jelenlegei firigyházi polgárokat. A Törökkanizsáért Egyesület a jubileumi találkozót idén is a Szent Mihály-napi búcsú jegyében szervezte meg az emlékház udvarán.

A Tiszafa néptánccsoport szemet gyönyörködtető fellépése

A Tiszafa néptánccsoport szemet gyönyörködtető fellépése

Újhelyi Nándor megnyitóbeszédében elmondta, hogy minden vajdasági magyar településnek, legyen az bármilyen kis falu is, szüksége van a firigyházihoz hasonló közösségmegtartó rendezvényre, eseményre, amellyel hírül adjuk országnak-világnak, hogy bár megfogyva, de itt vagyunk, és ragaszkodunk évszázados gyökereinkhez. Az idők folyamán rávilágítottunk arra, hogy bár egy kicsi településről van szó, de igen gazdag múlttal rendelkezik.

A jubileumi, tizedik találkozó ünnepi szentmisével kezdődött. A misét Horváth Ákos magyarkanizsai káplán celebrálta. A mise után ünnepélyesen megkoszorúzták Kuppis József (1812–1896) firigyházi jegyzőnek és néptanítónak, az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc hadnagyának emléktábláját. Az ünnepi műsorban felléptek a Tiszagyöngye Művelődési Egyesület népdalénekesei és néptáncosai, valamint az adai Bodros tamburazenekar.

Szent Mihály főangyal szobrának leleplezése

Szent Mihály főangyal szobrának leleplezése

Az emlékház udvarán megtartott találkozón átadták a Szent Mihály-szobrot, amelyet Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke és Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke leplezett le. A szoboralkotást a törökkanizsai Popović Péter amatőr szobrász ajándékozta Firigyházának. Mint mondta, nagyobb méretű szobrokat még mindössze néhányat készített, a Szent Mihály főangyalt ábrázoló egész alakos szobrot két hét alatt készítette el. A szobor anyaga beton, csemperagasztó, homok és cement.

A találkozón jelen volt még Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának az elnöke, valamint több minisztérium államtitkára, tartományi titkárhelyettesek, a községi közintézmények és a pravoszláv egyház képviselői.