2024. április 26., péntek

Stoltenberg: Aggodalomra ad okot a koszovói helyzet

Az aktuális koszovói történések kapcsán telefonon egyeztetett Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Aleksandar Vučić államfővel. Stoltenberg szerint aggodalomra ad okot a helyzet, Vučić pedig kiemelte, hogy Szerbia semmivel sem sértette meg a brüsszeli megállapodást, de az ENSZ BT 1244-es határozatát sem, és semmivel sem veszélyeztette a békét a térségben.

A szerbiai elnök szerint már hét napja, hogy Pristina utasítására kivonultak a páncélos járművek Koszovó északi részére, és a nemzetközi közösség még mindig hallgat.

Úgy fogalmazott, hogy Szerbia továbbra is tiszteletben tart minden megállapodást, amelyet aláírt, a továbbiakban is felelősségteljesen és komolyan viszonyul a témához, de még mindig azt kérdi: mikor alakítják meg a Szerb Községek Közösségét, és Albin Kurti mikor hívja vissza a páncélos járműveket Koszovó északi részéről – közölte az elnök sajtóirodája.

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára az Albin Kurtival és Aleksandar Vučićtyal folytatott egyeztetése után a Twitteren úgy fogalmazott, hogy csökkenteni kell a feszültséget Koszovóban, és minél előbb a dialógus folytatására kell fektetniük a hangsúlyt a feleknek – közli az N1.