2024. április 26., péntek

Szemkontaktus és egyenes hát

Viselkedési szabályok a tanteremben és az online órán – Görög Ibolya protokollszakértő is az idei Szabadkai Nyári Akadémia előadói között volt

Hogyan mutathat példát egy tanár? Miként kell viselkednie az osztályteremben, a diákok előtt és azon kívül? Mire kell figyelnie a mindennapi öltözködésnél? Milyen viselkedési szabályok vonatkoznak az iskolákra és az oktatási intézményekben tartott rendezvényekre? Egyebek között ezekre a kérdésekre adta meg a választ a magyarországi Görög Ibolya protokollszakértő és címzetes főiskolai docens a 25. Szabadkai Nyári Akadémia zárónapján. A Hétköznapi protokoll és a tanító, nevelő ember című előadásban olyan, a mindennapokban alkalmazandó viselkedési szabályokat ismerhettünk meg, amelyek nemcsak a pedagógusokra és az iskolai dolgozókra, hanem mindannyiunkra vonatkoznak. Az előadó többéves tapasztalatát osztotta meg a pedagógus-továbbképzés résztvevőivel, és olyan hasznos tanácsokat, tudnivalókat, amelyeket bármikor alkalmazni tudnak. Egyebek mellett az előadáson elhangzott kérdésekről beszélgettünk Görög Ibolyával.

Az előadása során szó volt azokról a viselkedési szabályokról, amelyek mindannyiunkra vonatkoznak. Ezek alapján mivel és hogyan tud példát mutatni egy jó tanár, tanító a diákjainak az órán?

– Akár a szülő, akár a tanár szerepét nézem, egy közös céljuk van: hogy a gyereket felkészítsék az életre, a közösségben való létre, és segítsék, hogy sikeres legyen. A családon belüli nevelésbe nincs jogunk beleszólni, de az iskola erősítheti, kiegészítheti azt. Akármennyire is szeretjük a demokráciát, egy munkahelyen mindig van főnök, tehát tudni kell alkalmazkodni. Nem jó az, ha tanár túl megengedő a diákokkal, hiszen azt kell vele megértetni, hogy nem őkörülötte forog a világ, nem mindig az történik, amit ő szeretne. A fegyelmezés eszközei közül én a példamutatást és az érzelmi ráhatást tartom fontosnak. A tanár rendezett, nem késik az óráról, konzekvens a számonkérésben, elvárja, hogy köszönjön neki a diák a folyosón, és fogadja is a köszönést. Sorolhatnám reggelig – a lényeg, hogy érezze a tanuló, hogy ez a minta, így kell viselkedni.

Egyebek között az öltözködési szabályokról is beszélt a Szabadkai Nyári Akadémián. Mennyire tartják be ezeket az iskolában dolgozók és a diákok?

– Az öltözködés azért fontos kérdés, mert ha akarjuk, ha nem, elsőre abból ítélünk. Én szeretem, ha a diákoknak egyenruhájuk vagy legalább egyenköpenyük van, mert így nem rivalizálnak azzal kapcsolatban, hogy kinek milyen ruhát vettek a szülei. A gyerekektől meg kell követelni a tisztaságot és a rendezettséget. Tudom, ma már nem erről szól a világ, a lehető legelképesztőbb holmikat felveszik, főleg kamaszkorban, hogy kitűnjenek. Ez mindig is így volt és így lesz. De egy jó tanár elbeszélgethet vele négyszemközt, felhívhatja a figyelmét, hogy miért nem jó az, ahogy kinéz. Természetesen magának a tanárnak is mintaszerűen kell kinéznie. Nem az a lényeg, hogy „nekem így jó, nekem így kényelmes”, hanem arra kell gondolnia reggel, hogy „én a tanító ember vagyok, példát kell mutatnom”. A laza, sportos megjelenés nem minta. Sajnos a tanárok jó része kevésbé törődik ezzel, bár szerencsére vannak jó példák is: a tanárnő térdig érő szoknyában, egy blúzban, nyakán lazán egy sál. A tanár úr szövetnadrágban, ingben, kötött mellényben… Itt is elmondom, hogy nagyon szépen kérem, ne tanítsanak papucsban! Legyen benti cipőjük, esetleg két pár, amit tudnak váltani, ha elfárad a lábuk (a két pár cipő nem pénz kérdése, mert felváltva évekig is kitart).

Vannak-e olyan szabályok, amelyeket érdemes betartani az iskolai rendezvényeken? Milyen protokoll vonatkozik az iskolai ünnepségekre, ballagásokra, szalagavatókra?

– Nem hittem volna, hogy ezt is el kell mondanom, de több iskolában hívták fel a figyelmemet ennek fontosságára: az érettségi, a ballagás, tehát ami ünnep a diáknak, az ünnep a tanárnak is – tehát ünneplőruhát kell felvennie. Az érettségiztető tanár tisztelje meg az életük első nagy akadályát vevő diákokat azzal, hogy méltóan felöltözik ő is. Sok hibától megvéd bennünket, ha egy-egy iskola kialakítja a maga hagyományát az iskolai ünnepségekre, mindig egyformán zajlik, gördülékenyen. Kerüljük el az extrém, túl kihívó elemeket, még ha a diákok azt is szeretnék, meg kell őrizni e ceremóniák ünnepélyességét.

A koronavírus-járvány új lehetőségeket adott, hiszen az intézkedések miatt sokan csak otthonról tudtak dolgozni. Az online konferenciáknak, óráknak, a videóhívásoknak is vannak íratlan szabályaik, amelyek a résztvevők viselkedésére vonatkoznak. Mire kell ügyelniük a home office-ban dolgozóknak?

– Itt is fontos a rendezettség. Legyen üteme a napnak, tervezzük el, mikor kell felkelni, zuhanyozni, reggelizni, felöltözni. A home office nem azt jelenti, hogy egész nap kócosan, pizsamában telik az élet. A videókapcsolatnál fontos, mi van a háttérben, hiszen az is rólunk beszél. A tiszta fehér háttér semleges ugyan, de akkor rajtunk ne legyen fehér ing vagy blúz, mert beleolvadunk a háttérbe. Egyenes derékkal kell ülni, ha hátradőlünk, vagy hintázunk a széken jobbra-balra, azt sugározzuk, hogy unjuk az egészet. Tilos videókapcsolat esetén például enni, még akkor sem tehetjük, ha egy videókonferencia egyik résztvevője vagyunk. Az, hogy mi látszik majd rólunk a videókapcsolatban, előre be lehet állítani (Skype, beállítások, kép és hang). Ebben az üres üzemmódban javasolom megtanulni azt is, hogy ha beszélgetünk valakivel, ne a képernyőt nézzük, hanem a kamerát – akkor teremtődik meg a szemkontaktus.