2024. április 26., péntek
BÁCSFEKETEHEGY

S eljött a szüret

Idén is jó minőségű szőlőt szüretelnek Bácsfeketehegyen – A gazdák elégedettek, noha kevesebb termett, mint tavaly

Eljött az ősz és eljött a szüret ideje. A bácsfeketehegyi Fekete Pincészet szőlejében a szüret igazi közösségépítő esemény, hiszen több család apraja-nagyja részt vesz a munkában. A szőlősgazdákat természetesen az foglalkoztatja, hogy milyen a termés. Fekete Andor, a Fekete Pincészet vezetője arról számolt be lapunknak, hogy az idei szőlő minőségére nem lehet panasz.

– Elmondhatom, hogy az idei évvel is nagyon meg vagyunk elégedve, hiszen nagyon szép időjárást tudunk magunk mögött, szépen be tudott érni a szőlő. Egy kis üröm az örömben, hogy a tavaszi időjárás kihatott a virágzásra, így 20-25 százalékkal kevesebb termésre tudunk kalkulálni, de a minőség kárpótol érte. A tavalyi egy nagyon szép évjárat volt, mondhatni, egy üstökös év, és eddig úgy néz ki, hogy az idei kísértetiesen hasonlít rá, úgyhogy elégedettek vagyunk.

Mennyi ideig húzódik a szüret?
– Most az a helyzet, hogy szinte minden fajta egyszerre ért, úgyhogy szinte mindent egyszerre szedünk le. Egyedül a nagyon kései fajtákat hagyjuk még egy-két hétig a tőkéken. Kezdtük a szüretet az olaszrizlinggel, folytatjuk a kékfrankossal, illetve a merlot-val, valamint a házasításra szánt fajtákat is hozzászámoljuk, a hamburgi muskotályost és az olasz muskotályost.

Jelentettek-e gondot az idei évben a kártevők vagy a betegségek?
– E téren is szerencsénk volt, mert a tavalyi évhez képest az idén feleannyit kellett védekeznünk. Ebből a szempontból is jó évünk volt, sokkal kevesebb növényvédelmi szert kellett kijuttatnunk. A tőkék és a termés is egészséges volt, ami hiba van a bogyók között, azt mind a darazsak vagy a méhek okozták. De ez is jól mutatja, hogy milyen édes a termésünk, hiszen ők is csak az édes nektárt keresik. A betegségek kapcsán még elmondhatom, hogy a jellemző betegségek szinte fel sem ütötték a fejüket.

Milyen formában fogják értékesíteni a termést?

– Egy részét, kb. 20 százalékát friss gyümölcsként fogjuk értékesíteni, a többit mindenféleképpen fel fogjuk dolgozni. Ez azt jelenti, hogy 2021-es évjáratú bor címkék alatt fogjuk forgalomba hozni – számolt be a bácsfeketehegyi szőlősgazda.