2024. április 26., péntek

Utazás visszafelé

Tarkó János újvidéki képzőművész kiállítása nyílt meg a szabadkai Kortárs Galériában

A minap Életszelő formák címmel kiállításmegnyitóra került sor, Tarkó János újvidéki képzőművész újabb és régebbi alkotásait tekinthették meg az érdeklődők, a szabadkai Kortárs Galériában. Tarkó János 1980-ban született, az Újvidéki Egyetem grafika szakán diplomázott, jelenleg a doktori tanulmányait folytatja. Számos könyvet illusztrált, 2017-ben neki ítélték oda a Forum Képzőművészeti Díjat. Műveit Miroslav Jovančić kurátor méltatta:

– Ez nem az első alkalom, hogy Tarkó János alkotásai láthatóak nálunk, de úgy gondoltuk, hogy elérkezett az idő egy önálló kiállításra is. Az első teremben azt láthatjuk, hogy a művész hol tart most, mi foglalkoztatja, és ahogyan haladunk a teremről teremre, tulajdonképpen hátrafelé utazunk, visszafelé az időben, egészen a pályája kezdetéig, felfedezve közben a fázisait. Tarkó János kíváncsi ember, fáradhatatlan energiával dolgozik, ennek eredményeképp pedig rengeteget alkot. Közösen választottuk ki, hogy mely művek lesznek kiállítva, ez nehéz, de izgalmas munka volt. Ha Tarkó János művészetét röviden kellene szavakba foglalnom, azt mondanám, hogy alkotásaiban a saját életéről vall. Az egész kiállítás tulajdonképpen Tarkó János reflexiója a világra, azokra a témákra, jelenségekre, amelyek valamilyen módon megérintik. Láthatjuk, hogy ő hogyan látja világot és benne önmagát. A kortárs képzőművészeti kifejező eszközöket bátran használó művészről van szó. Tarkó János valamikor hangos, mondanivalójában éles, máskor pedig hihetetlenül lírai, puha, mint a pamut. Akárcsak más művészek, ő is szükségét érezte annak, hogy az alkotásait szavakkal demisztifikálja, vagy épp ellenkezőleg, ezért több képe mellé kis költeményeket is csatolt. Nem csodálkoznék, ha ezek egyszer a művei kíséretében kötet formájában is megjelennének – hallottuk Miroslav Jovančićtól.

Tarkó János és Miroslav Jovančić a kiállításmegnyitón (Fotó: Lukács Melinda)

Tarkó János és Miroslav Jovančić a kiállításmegnyitón (Fotó: Lukács Melinda)

Tarkó János elmondása szerint, habár többször állított ki Szabadkán, eddig mégis ez a legátfogóbb kiállítása, mivel egy helyen látható az elmúlt megközelítőleg másfél évtizedben tett fejlődése. A Kortárs Galériában nemsokára katalógusbemutatóra és beszélgetésre is sor kerül Tarkó Jánossal.