2024. április 26., péntek

Emelkedett a tejprémium

Bácsföldváron járt a mezőgazdasági miniszter

Bácsföldvárra látogatott pénteken Branislav Nedimović mezőgazdasági miniszter, akit Čedomir Božić tartományi mezőgazdasági, víz- és erdőgazdálkodási titkár kísért el. Az érintettek látogatást tettek az Agro-polje gazdaságban, majd a helyi termelőkkel beszélgettek.

– Mindig szeretek találkozni a termelőkkel, hiszen így a helyszínen, első kézből értesülök a problémákról. A beszélgetés során elmondtam a résztvevőknek a jó hírt, amely főleg a tejtermelőket érinti, hogy tegnap óta negyven százalékkal felemeltük a tejprémiumot, ami eddig hét dinárt tett ki, mostantól tíz dinár lesz literenként. Intenzív beszélgetéseket folytatunk, illetve próbálunk hatni a tejfelvásárlókra is, hogy emeljék fel a tej felvásárlási árát, hiszen tejtermelés és szarvasmarha-tenyésztés nélkül nehezen beszélhetünk mezőgazdaságról. A másik téma az őszi betakarítás volt. Az első kukoricatáblák leszedése után elmondhatom, mintegy tíz százalékkal nagyobb hozamra számíthatunk, mint amennyit az elmúlt napokban becsültek a szakértők. 5,9-6 tonnát jósoltak a szakértők hektáronként, de most tíz százalékkal nagyobb a hozam, tehát az elmúlt tíz év átlaga fölött lesz a terméshozam. Néhány helyen, Bánátban és Észak-Bácskában, a kukoricatáblák sokkal jobb állapotban vannak, mint itt Óbecsén – mondta a miniszter.

A miniszter elmondása szerint a Növényvédelmi Igazgatóság olyan határozatot hozott, amiben kötelez minden kukorica-felvásárlót, hogy védőintézkedéseket vezessen be annak érdekében, hogy a beteg kukorica ne keveredjen az egészséges közé, illetve, hogy a beteg magot rögtön kezelni kell. Ezt annak érdekében foganatosítják, hogy ne legyen gond a kukorica kivitelével. Elmondása szerint a felügyelő szervek minden felvásárlót körbejárnak, nem jelenhet meg újból az aflatoxin, ezt a luxust nem engedhetik meg maguknak a termelők. A mezőgazdasági miniszter azt is hozzátette, hogy Nagykikindán, Šiden és Óbecsén is van olyan kukorica, amely nem megfelelő és rögtön kezelni kell, hogy fel lehessen használni a termést.

Fotó: Ricz Róbert

Fotó: Ricz Róbert

Čedomir Božić tartományi titkár az újságíróknak nyilatkozva elmondta, hogy nagy volt a termelők érdeklődése a tartományi mezőgazdasági pályázatok iránt, 1700 termelő vett részt rajta. A nemrégiben lezárult pályázat eredményei a napokban kerültek nyilvánosságra, a szerződéseket nemsokára aláírják a mezőgazdasági termelőkkel. Elmondása szerint azt szeretnék, ha a jövőben a pályázásra szánt összeg, ami most százmillió dinárt tesz ki, nagyobb legyen.

– Nagy örömünkre szolgál, hogy a mezőgazdasági miniszter újból Óbecse községbe látogat, hiszen már többször járt nálunk. Ezek a látogatások nagyon fontosak a község polgárai, főleg a mezőgazdasági termelők részére. A beszélgetésen résztvevő földművesek feltehették kérdéseiket a miniszternek, többek között a tejtermelés és a tejtermelők jövője volt a fő témája a találkozónak, hiszen a legújabb határozatok nagyon pozitívak a tejtermelők számára. Biztos vagyok, hogy Nedimović úr máskor is ellátogat hozzánk – mondta Dragan Tošić, Óbecse polgármestere.

Dr. Anđelko Mišković, a Községi Tanács mezőgazdasággal foglalkozó tagja elmondta, hogy a község összekötő kapocsként dolgozik a termelők és a tartományi titkárság, illetve a misztérium között, megpróbálnak segíteni a gazdáknak. A sajtónak ő mutatta be a házigazdát, az Agro-polje gazdaságot. Ez elmondása szerint egy családi vállalkozás, amely mezőgazdasági termeléssel, illetve terményfelvásárlással és eladással is foglalkozik. Mintegy 1200 hold saját földterületet munkálnak meg, ezenkívül az alvállalkozóik, akikkel együttműködnek, még 2500-3000 hold területen gazdálkodnak. Mintegy 20 munkást foglalkoztatnak, és a vállalkozás példaértékűen funkcionál.