2024. április 26., péntek
FELSŐHEGY

Átlagon aluli hozamok

A napraforgó után a kukorica betakarítása is megkezdődött

Az aszályos és forró nyár drasztikusan csökkentette a kapásnövények hozamát. Sok termelő úgy próbálta menteni a menthetőt, hogy amikor látta, hogy mennyire silány termés várható, inkább féléretten lesilózta a tengerit takarmányba. A csövek rövidek, fejletlenek, kevés a szem, és azok is silány minőségűek. A Tisza mentén a múlt héten már elkezdték a gazdák csövesen szedni a kukoricát, a napokban pedig már a kombájnok is beleálltak a kukoricatáblákba. Volt egy háromnapos esős periódus a nyári kánikulában, de ez a csapadék a kukoricának már nem sokat jelentett, a napraforgó többségének azonban még jót tett.

A kukorica több szempontból is megsínylette a csapadékhiányt. Amint azt Sándor József, a felsőhegyi Napredak Földműves-szövetkezet igazgatója elmondta:
– Sajnos az aszály a jelentős terméskiesés mellett a kukorica minőségére is negatívan hatott, felütötte fejét az üszöggomba, és komoly károkat okozott. A szakemberek szerint a gyöngén fejlett szemek, a sérült csövek utat engedtek a gombaspóráknak. Fajtától függően a gombakár nagysága változik. Az üszög mellett az aflatoxinnal, a sérült szemekbe bejutó gombák termelte mérgező vegyülettel is számolni kell. Meglehetősen összetett a helyzet a kukoricával. A kombájnok morzsolt formában takarítják be a kukoricát, szerdán már jelezték a termelők, hogy hozzák átadásra a szemtermést. A szemek nedvességtartalma 15–16 százalék, sok a sérült szem és a szemét. Ha nem nagyon gombás a kukorica, és a nedvességtartalma nem haladja meg a 17 százalékot, akkor átvesszük a termelőktől. Akinek még volt tavalyi kukoricája, válogatás nélkül 23–25 dinárért vásároltuk meg. Az új kukorica ára mérséklődött valamelyest, 23 dinárral tudunk indulni – mondta Sándor József, és így folytatta:

– Ami a napraforgó aratását illeti, már augusztus 21-én hozták a szövetkezetünkbe az első szállítmányokat, akkor már Észak-Bánátban vágták a megsült napraforgót. Ezeken a parcellákon mindössze 4–5 mázsa termett holdján. Azután volt néhány nap eső és egy hosszabb szünet a betakarításban. Az eső még javított a termésen. A múlt héten indult be komolyabban a napraforgó aratása, és az eredmények is jobbak. Átlagosan 12 mázsás termésre számíthatnak a földművesek, de kivételesen 18–19 mázsát is arattak holdanként. Az átadott napraforgóban sok a szemét, a termelők nem fordítottak gondot a napraforgóföldek tisztán tartására, sok a fűmag, a gaz. A napraforgó iránt nagy a kereslet, az ára növekszik, augusztusban még 45 dináros előleget kínáltak érte, jelenleg 55 dinárban fizetjük az átvett termést, de ez is egyelőre csak előleg. A sovány termés miatt várható, hogy az idei napraforgó ára eléri az 57–58 dinárt. Az elmúlt évekhez képest ez jónak mondható. Akik előre, még a tavasszal zölden fix áron leszerződték a napraforgót, azok most nagyot csalódtak – mondta, majd a szójával kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy annak betakarítása is indul a napokban, mivel a hétvégi esőktől tartanak a termelők. A szója ára is rekordokat döntöget, az előlegben kínált ár átlépte a 70 dinárt kilónként, de várható, hogy akár a 80 dinárt is megközelítheti az ára.

A méhek megtették a magukét, a termés a csapadékon múlott

A méhek megtették a magukét, a termés a csapadékon múlott

– Ami az őszi mezőgazdasági munkákat illeti, aktuális lenne az olajrepce vetése. A bátrabb termelők az augusztusi esők után azonnal elvetették a repcét, de még nem vagyunk elkésve a repce vetésével, hiszen száraz a talaj, és a napokban várható eső. Az újvidéki mezőgazdasági szakmérnökökkel beszélgetve azt az információt kaptuk, hogy nincs elkésve a repce vetése. Még október elején is el lehet vetni az olajrepcét, de meg kell várni, hogy 25–30 milliméter eső essen, mert csak a nedves talaj tudja biztosítani a vetőmag arányos kikelését – monda Sándor József.

Az adorjáni Kontakt Kft. is nagyban vásárolja fel a kukoricát és a napraforgót, amint azt Borsos Csaba cégvezető elmondta, az idei, tárolásra alkalmas nedvességű kukoricáért 23,5 dinárt fizetnek kilónként. A napraforgó ára növekszik. A Kontakt 57 dinár előleget fizet a naparaforgóért, mivel még mindig nincs kialakult végleges ára. Adorjánon, Oromon, Bánátban Kisoroszon és Magyarcsernyén, valamint Szerémségben is vásárolja fel az őszi terményeket. A Kontakt Kft.-ben rálátásuk van a hozamok alakulására. A Tisza-vidéken az átlaghozam 15 mázsa körül mozog holdanként. Csernye körzetében 20–25 mázsa, míg Szerémségben még ennél is magasabb napraforgótermést értek el a gazdák, a csapadékosabb időjárásnak köszönhetően.