2024. április 26., péntek

Tizenegy előadás a versenyprogramban

Vasárnap kezdődik a 28. Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivál Szabadkán

Az idei Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivál egy versenyen kívüli olasz és egy versenyben lévő brazil előadással, valamint az ünnepélyes megnyitóval kezdődik vasárnap. A műsor szerint 17 órakor a főtéren lesz látható az olasz produkció, a megnyitóra 18 órakor kerül sor a Gyermekszínházban, a brazil előadást pedig 19-kor a Jadran színpadon lehet megtekinteni. A fesztivál idején az érdeklődőknek nem árt folyamatosan informálódni a műsorról, hiszen változások is bekövetkezhetnek. A korábban közzétett programhoz képest néhány máris megtörtént, Bulgária lemondta a fellépését, mivel Szerbia piros listára került a Covid-megbetegedetteket illetően, hétfőn pedig a magyarországi Vaskakas Bábszínház nem a Vuk, hanem az Óz című előadást játssza, a cserére pedig úgy tudni, egy baleset miatt került sor.

A fesztivál kínálatáról dr. Zoran Đerić szelektor beszélt a sajtótájékoztatón:

– Tavaly kénytelenek voltunk felvételről is vetíteni előadásokat, mert sok résztvevő nem tudott személyesen jelen lenni, de idén sem voltunk teljesen biztosak abban, hogy milyen formában tudjuk megtartani a fesztivált. A szelekciót áprilisban fejeztük be, májusban pedig elkezdtük az egyeztetéseket a potenciális fellépőkkel, hogy milyen módon tudnak eljönni. Műsorváltozásokra így is sor került és tulajdonképpen az utolsó pillanatig sem biztos, hogy minden a terv szerint alakul-e majd. Azt se tudtuk bizonyosra venni, hogy egyáltalán fogadhatunk-e közönséget, márpedig közönség nélkül nincs színház. A nézők és a színészek közti interakció elengedhetetlen a színházi élményhez. Az idei szelekcióban helyet kaptak úgy bábelőadások, mint a színészközpontú előadások is, némelyek inkább hagyományosabbak, de láthatunk példát kísérletezőbbekre is, amelyek az újabb technológiát is használják. Ami észrevehető, hogy a könnyebb utaztatás kedvéért egyre több a kevés szereplős, kevesebb díszletű, kisebb produkció, valamint a szöveg nélküli előadás, a nézőkkel való könnyebb kommunikálás kedvéért. A fesztivál idején számos kísérőrendezvényre is sor kerül, egyebek közt kiállításokra, könyvbemutatókra, beszélgetésekre, jó idő esetén pedig előadásokra, műsorokra a főtéren is. A fesztiválon nagy figyelmet fordítunk a járványügyi szabályok betartására és persze minden fellépő átesik a tesztelésen is – hallottuk dr. Zoran Đerićtől.

Dr. Marijana Prpa Fink, a fesztiváltanács tagja, az idei nemzetközi gyermekszínházi kutatófórumáról szólt:

– Térségünkben ez a legnagyobb ilyen jellegű fórum, ebben a témában. Ez a tanácskozás egyebek közt lehetőséget ad arra is, hogy a kutatók és a teoretikusok találkozzanak a színházalkotókkal, és tapasztalatot cseréljenek. A fórum idén tizenhat ország harminc résztvevőjével zajlik majd. A többségük személyesen lesz jelen, néhányan pedig online bejelentkezés által. Az idei fő téma a gyermekszínházak értékelése. A fórum három napig tart, első nap a téma a közönség, azaz a gyerekek befogadóképessége lesz, második nap a színház szerepe az oktatásban, a harmadik napon pedig a fesztiválok repertoárjai – tudtuk meg dr. Marijana Prpa Finktől.

A fesztivál támogatója a kulturális minisztérium, a művelődési titkárság és Szabadka város.