2024. április 26., péntek
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Hétfőtől új oktatási modell

Színt váltott a járvány terjedése miatt az „iskolai jelzőlámpa" – Ősszel a szezonális influenza is veszélyt jelent

Folyamatosan növekszik Szerbiában a koronavírus-fertőzöttek száma, a jelenlegi hullám egyre erőteljesebbnek bizonyul, elsők vagyunk Európában, másodikak pedig a világon (Mongólia után) az egymillió főre jutó új koronavírus-fertőzöttek arányának tekintetében, mutatnak rá az Our World in Data statisztikai weboldal adatai. Arra, hogy Szerbia vezet a rangsorban, a Twitteren dr. Ana Banko víruskutató hívta fel a közvélemény figyelmét. Ha az egymillió lakosra jutó új fertőzöttek számát vizsgáljuk, Szerbia szerdán 1121 új esetet jegyzett, ezzel pedig Mongólia után a második helyre került világviszonylatban az új betegek számát tekintve. Országunkat Montenegró követi 997 új esettel, majd Izrael következik a rangsorban 845 fertőzöttel, utána Kuba (657), az Amerikai Egyesült Államok (499) és Horvátország (450) jön.

A fertőzéses esetek számának növekedése miatt hétfőtől változik az oktatási módszer számos szerbiai iskolában. Az úgynevezett Corona-jelzőlámparendszer szerint a piros szín az online oktatást, a sárga a vegyes modellt, a zöld pedig a jelenléti oktatás feltételeinek megfelelő járványképet jelenti adott helyen. Az oktatási minisztérium úgy döntött, hogy a vegyes oktatási módszert alkalmazzák hétfőtől kilenc önkormányzat hetedik és nyolcadik osztályos tanulói esetében, ezek: Arilje, Bogatić, Valjevo, Lajkovac, Ivanjica, Knjaževac, Koceljevo, Kragujevac és Topola. Sokkal több helyen, 45 községben térnek át a sárga jelzés alapján a vegyes rendszerre a középiskolákban, Vajdaságban Nagykikindán, Rumán és Versecen, de a következő szerbiai községek területén is hasonlóan vegyes oktatást vezetnek be: Belgrád, Bor, Petrovac na Mlavi, Zaječar, Kosjerić, Prijepolje, Čajetina, Bojnik, Vlasotince, Leskovac, Valjevo, Krupanj, Šabac, Gornji Milanovac, Lučani, Čačak, Aleksinac, Niš, Sokobanja, Babušnica, Velika Plana, Smederevo, Smederevska Palanka, Svilajnac, Ćuprija, Vranje, Trgovište, Aleksandrovac, Trstenik, Kraljevo, Novi Pazar, Tutin és Prokuplje.
Piros a jelzés, így teljesen online oktatást alkalmaznak hétfőtől a következő önkormányzatokban: Mitrovica, Bajina Bašta, Užice, Lebane, Lajkovac, Ljig, Ivanjica és Bela Palanka. A Koszovó területén található minden általános és középiskolában úgyszintén kizárólag távoktatást alkalmaznak.

7572 új fertőzött – 34 elhunyt
Szerbiában a pénteken 15 órakor közölt adatok értelmében az elmúlt 24 órában 26.127 koronavírustesztet végeztek el, 7572 személynél mutatták ki a vírus jelenlétét. Újabb 34 személy hunyt el a betegség szövődményeinek következtében, az áldozatok száma 7698. Kórházi kezelésre 4054-en szorulnak, közülük 163-an vannak lélegeztetőgépen. A járványhelyzet kezdete óta 5.368.692 koronavírustesztet végeztek el, s 853.686 vizsgálatnak az eredménye volt pozitív. A halálozási arány 0,90 százalék.
A Vajdasági Közegészségügyi Intézet legutóbbi adatai szerint Vajdaságban 1538 új esetet jegyeztek egy nap alatt, Újvidéken 368-at, itt már 4075 aktív fertőzött van, Vajdaság egész területén pedig 14.899.


A hivatalos adatok azt is alátámasztották, hogy Újvidéken is terjed a vírus a tanulók körében, 379 gyermeknél mutattak ki fertőzést, de több száz fiatal esetében rendeltek el karantént, erősítették meg az illetékesek pénteken a 021-es rádiónak. Ez a fertőzöttek számának rohamos növekedésére utal, mivel a városi tisztségviselők egy héttel ezelőtt még azt közölték, hogy szinte egy osztálynak sem kellett áttérnie az online oktatásra, és csak pár fertőzöttet regisztráltak a diákok körében. A hivatalos kimutatások szerint a városban az óvodások közül hét aktív fertőzöttről lehet tudni, míg 31-en karanténban vannak.
A járványügyi szakértők közben arra figyelmeztettek, hogy ősszel az eddiginél nagyobb veszélynek leszünk kitéve. A szezonális influenza és a koronavírus-járvány miatt még elővigyázatosabbnak kell lenni, fogalmazott a Novostinak nyilatkozva Goran Stevanović, a köztársasági egészségügyi válságstáb tagja. Szerinte a lehető legrosszabb, ha egy személy egyszerre fertőződik meg koronavírussal és influenzával. Stevanović reméli, hogy ez nem fog megtörténni, mert – mint mondta – Szerbia hatékony oltóanyagokkal és megelőző intézkedésekkel rendelkezik, igaz, nem elegendő az immunizált polgárok száma.