2024. április 26., péntek

Civilek az űrben

Első alkalommal indult kizárólag amatőr űrhajósokból álló személyzettel Föld körüli pályára egy űrhajó. A SpaceX Dragon űrkapszuláját négy utasával a Falcon 9-es hordozórakétával lőtték ki közép-európai idő szerint csütörtök hajnalban a Cape Canaveral-i (Florida) Kennedy űrrepülőtérről. A háromnapos űrtúrára a 38 éves Jared Isaacman amerikai milliárdos üzletember, a Shift4 Payments alapító-tulajdonosa 200 millió dollárért bérelte ki a Dragon űrkapszulát.

Isaacman, aki egyébként tapasztalt pilóta és három társa, Sian Proctor (geológus), Hayley Arceneaux (orvos asszisztens) és Chris Sembroski (adatmérnök, egykori pilóta) 585 kilométeres magasságban – tehát a 400–420 km magas keringési pályáján haladó Nemzetközi Űrállomásnál (ISS) is magasabban – mintegy 30 ezer km/óra sebességgel haladva másfél óránként kerüli meg a Földet.
A négy űrhajós öt hónapot készült erre a misszióra, ám az űrkapszula irányítására nem kell gondolniuk, ezt ugyanis a földi irányítószemélyzet, és az automatizált rendszerek végzik. A kvartett azonban nemcsak nézelődni fog odafenn, hanem orvosi kísérleteket is végeznek majd, amelyek hasznosak lehetnek a jövendőbeli űrrepülésekre nézve is.
Az Inspiration4 névre keresztelt misszióról a Netflix streamingszolgáltató megbízásából dokumentumfilm is készül. A bevételt a memphisi (Tennessee) St. Jude gyermekkórház rákkutató részlegének fejlesztésére fordítják.